Muncitori cu picamere sparg trotuarul de la Piaţa Romană de săptămâni bune. Însă marile construcţii, de stat chiar, au loc câţiva metri mai încolo, unde Tudorel Alexandru strânge membri-fondatori pentru Partidul Poporului, cu care Dan Diaconescu vrea să reclădească România.
Părea o glumă când Dan Diaconescu anunţa temeliile Partidului Poporului, cu câteva luni în urmă. Să ne amintim secvenţele: un om încărunţit, dar tânăr, cu cătuşe la mâini, ciudat asortate cu un zâmbet şmecheresc, de om atotştiutor, promite o nouă Românie. Nu o emisiune televizată, nu un ONG pentru cei care se consideră sabotaţi de stat, ci o nouă Românie. Primul pas: un partid al poporului. De cortul plasat în buricul Bucureştiului de nenea Tudorel, şofer la o firmă de construcţii şi voluntar "la proiectu lu domnu Dan", stau agăţate în ace de siguranţă câteva manifeste. Cele mai multe au o poză a lui DD în centru, surprinsă în timpul unui direct, cu o privire îndreptată parcă spre nicăieri. Pe altele e o mână strânsă, din care iese doar degetul mare, care aminteşte de semnul pe care îl face maşinilor un autostopist.
Nenea Tudorel, căruia Băsescu i-a zburat nişte magazine pe vreme când era primar, spune că ţara asta se îndreaptă spre nicăieri. "Dacă voi, tinerii, nu faceţi nimic! Puterea e la voi, ridicaţi-vă!", spune, cu dojana în glas, omul. "Fiu-miu mi-a zis 'tată, mă însor'. Şi m-a întrebat unde stă el cu femeia. 'Păi te duc la ţară, stai acolo', îi zic. Da din ce să trăiască el acolo?". Când s-a trezit cu problema asta pe cap, nea Tudorel a căutat răspunsuri. Le-a găsit la OTV, undeva spre miezul nopţii. Cei 20.000 de euro: "Exact ca la SAPARD, dar fără şpagă"
"Politica e simplă - trebuie să fii corect şi cinstit. Dacă iese domnu Dan, cred că se rezolvă cu locurile de muncă. Îţi faci o firmă, ai un proiect bun, iei 20.000 de euro, aşa a zis Dan. E exact ca la SAPARD, numa că nu e şpagă", explică omul lui Dan Diaconescu. După care analizează dimensiunile proiectului: "Păi ia să gândim: să zicem că un milion de oameni ia banii ăştia, face afaceri: căpşuni, varză, fermă de animale, ce vrea ei. Şi fiecare angajează doi-trei oameni. Păi câte locuri de muncă se face?".
Dintre foile atârnate de umbrarul său, îţi sare în ochi una cu mesaj creştino-naţionalist: "Fraţi români din toată ţara şi de peste hotare: Uniţi-vă. Faceţi filiale în sate comune şi oraşe pentru noul partid. Nu mai fiţi indiferenţi faţă de soarta ţării noastre. Gata ajunge". Fără virgule.
Aşa a început voluntariatul lui Tudorel Alexandru. El a înfiinţat filiala Partidului Poporului în sectorul 1. "Nu am nimic de câştigat, bani sau ceva, mă jur pe Biblie dacă vreţi", ţine să spună nea Tudorel. Lucrează ca şofer la o firmă de construcţii şi, când a văzut că OTV-ul îl cheamă la schimbarea ţării, şi-a luat concediu. Şi stă de două săptămâni la Romană, la strâns de semnături. Schimbarea de la Găeşti
Prin el, s-au înscris în Partidul Poporului vreo 900 şi ceva de oameni. Cam 70-80 pe zi. Tineri, bătrâni, femei, bărbaţi. A început cu ai lui, din familie. Pe prima listă apar vreo zece oameni cu numele de familie "Alexandru". Acum vin la el şi oameni din alte oraşe, ca să ia chestionare să îşi facă filiale, cum a spus domnu Dan.
Unul dintre ei este Florin Dumitru, care a venit din Găeşti la Bucureşti să îşi scoată ghipsul. Numai că, înainte de ghips, şi-a făcut timp pentru un drum la Romană, să ia formulare că vrea şi el filială. Nea Tudorel i le dă, omul merge şi le trage la xerox pe banii lui, după care înapoiază "originalele". Şi oamenii încing un dialog despre proiectul domnului Dan:
Florin Dumitru - Vream să facem şi noi acolo, la noi, o filială dintr-asta. O bag pe nevastă-mea, că eu sunt la PDL. Nea Tudorel - E, poţi să fii cu cine vrei mata. E democraţie. Da cu noi se schimbă un sistem, să ajungem şi noi ca în Uniunea Europeană. - Asta da treabă serioasă. Să se dea de lucru la oameni! - Păi da. Uite: acolo, la Găeşti, ce mai e? - Frigiderele. - Şi în rest? - Păi ce să fie, cine să bage bani? *ulea! - Păi de ce nu faceţi afaceri? - Cu ce, domne. Schimbarea trebuie să plece de la Bucureşti! - Nu, greşit, de acolo trebuie. Faceţi filială, luaţi banii de la domnu Dan pe proiecte, cultivaţi pământul, faceţi ferme. Cât pământ nearat aveţi pe-acolo? - Ăhăăăă! - Păi vedeţi! Uite, eu vin aici din proprie iniţiativă, din plăcere. - Cum? - Păi da. Şi când o fi să fie puşi primari, consilieri prin sector, eu nu mă bag, că nu am pregătire. Dar îl ajut pe Dan cu ce pot, fac tot ce-mi spune: lipesc afişe, adun oameni ...
Şi Florin Dumitru a avut o problemă. Ba chiar o ecuaţie cu o grămadă de necunoscute. Are doi copii, ambii fără o zi de mâine sigură: fata a lucrat la negru la o frizerie, acum e acasă; băiatul a fost jandarm, l-au dat afară şi acum e paznic, dar ia câteva milioane într-o lună întreagă. Ecuaţia i-a părut mai uşoară după ce s-a uitat la OTV.
"Eu pun mare bază proiectul domnului Dan Diaconescu. Serios dacă nu!", spune convins omul, în timp ce face paşi greoi spre staţia de autobuz. După Diaconescu, la taraba de bingo O femeie vrea şi ea să intre în Partidul Poporului. Se învârte buimacă pe lângă tarabele din Piaţa Romană, căutând cu ochi slab văzători şi mâna streaşină la ochi o poză cu Dan Diaconescu. A nimerit cam departe de cortul lui Tudorel Alexandru. Aşa că se duce la prima măsuţă pe care o vede: "Asta pentru ce este, pentru domnul Diaconescu?", întreabă ea un om îmbrăcat în portocaliu. "Nu, tanti, noi vindem bilete de bingo!", îi spune omul, după care o trimite spre omul domnului Dan.
Nea Tudorel are încă un om care se înscrie. Sebastian Păisanu, un tip de cam un metru nouăzeci, stă pe un taburet din plastic, cocoşat pe masa pe care e aşternută foaia de adeziune. Scrie atent toate datele, fără pic de grabă. Are cămaşa călcată impecabil, pantaloni crem drepţi şi, surpriză, adidaşi de baschetbalist, cu suspensii în dreptul călcâielor. Când termină de scris, ia foaia cu amândouă mâinile, o reciteşte îndelung şi o dă lui nea Tudorel, care tocmai fumează o ţigară. Schimbă două vorbe despre domnul Dan, îşi pune plasa de pânză la cot şi porneşte cu un pas de uriaş spre casă. PRM-ist, PNG-ist, OTV-ist
"Eu nu citesc Evenimentul, citesc România Mare", se apără el când e întrebat ce l-a adus aproape de Dan Diaconescu. Aşadar, Partidul Poporului ia şi din electoratul PSD, şi din cel al PRM. "Păi i-am votat prima dată, i-am votat şi a doua oară [pe PRM-işti], dacă am văzut că nu ies am votat în 2009 cu Becali". Scoate buletinul din buzunar, ca să-şi dovedească participarea la vot. "Dar Becali s-a stricat. Acum oamenii au făcut o listă: PSD-ul a fost la putere, ţărăniştii au fost, liberalii au fost, PDL-ul este. Şi ăştia nu au făcut nimic. Acum să vedem cum o fi cu Diaconescu", îşi motivează alegerea Păisanu.
Vorbeşte cu o viteză incredibilă. De fapt, dintre oamenii care au trecut pe la cortul lui nea Tudorel, niciunul nu stă rău cu numărul de cuvinte pe unitatea de timp. În 15 minute, Sebastian Păisanu a vorbit despre CFR, dezvoltarea satelor, Dinu Patriciu, preţul avocaţilor, impozitul pe locuinţă, disponibilizarea bugetarilor, CEC-ul şi propria-i viaţă. În detaliu.
"Diaconescu spune că, dacă nu face promisiunile, îşi dă demisia imediat. E scris în formularele alea de la Partidul Poporului, a zis şi în emisiune. Şi, dacă nu face, lumea îi va spune 'Alo, măi, băiatule, ai uitat de articolul cutare'. Dar nu poţi să ştii. Odată ce i-ai dat, i-ai dat. Cum dăm noi semnături. Şi timpul trece. Dar am trecut eu prin mai greu, 4-5 ani nu o fi rău", îşi încheie omul argumentaţia.
Nea Tudorel e singur doar câteva minute. Mai vine cineva să se intereseze, altul să se înscrie. O femeie întreabă de legea Cojocaru, cea cu 20.000 de euro acordaţi ca "despăgubire materială şi morală" fiecărui român care vine cu un plan de afaceri util pentru comunitate. Nea Tudorel are un răspuns pentru toţi: "Intraţi, doamnă, pe dublu veu, dublu veu legea cojocaru. Sau pe OTV. OTV online". "SUNT OMUL DE RÂND, ŞI-MI PASĂ DE TINE"
Dan Diaconescu: "Ţintesc 4 milioane"
Dan Diaconescu spune că nu ştie câţi oameni s-au înscris deja în partidul lui, dar estimează că numărul lor este de 1 milion. "Eu ţintesc 4 milioane", a declarat patronul OTV pentru evz.ro.
Cu votul acestui grup imens de locuitori (aproape 25% dintre locuitorii cu drept de vot ai României), Partidul Poporului ar putea controla întreaga activitate a forului legislativ, crede Diaconescu. Filiale în fiecare localitate
Obiectivul pe termen scurt al lui Diaconescu este deschiderea de filiale ale partidului în fiecare localitate, inclusiv în comune. De asemenea, el îşi propune să îi atragă pe toţi maghiarii din România în formaţiunea sa politică. „Ştiu că sunt dezamăgiţi de UDMR”, a explicat patronul OTV.
„Oamenii vor o doua revoluţie, numai că de data asta va fi una morală, socială şi economică”, adaugă Diaconescu.
Pe lângă filiale în toate judeţele şi în Bucureşti, Diaconescu este prezent şi online. Dacă dai căutare după "Partidul Poporului" pe Google îţi apar trei pagini diferite. Toate te invită să faci joncţiunea cu idealul lui Dan Diaconescu: "Trăieşte senzaţional! Semnează adeziunea pentru constituirea Partidului Poporului!". Şi, la secţiunea video, îţi prezintă imnul Partidului, înregistrat într-o emisiune Dan Diaconescu în Direct. Refrenul este: "Sunt omul de rând şi-mi pasă de tine / Aşa cum ştii tu îmi ţii partea mereu / Eşti om bun şi eşti drept şi nu mi-e ruşine / Să fiu lângă tine atunci când ţi-e greu".