Oamenii de afaceri vor depozite mai bine asigurate

AOAR a solicitat autorităţilor să crească pragul fondului de garantare la peste 20.000 de euro, aşa încât deponenţii să recupereze mai mulţi bani.

Oamenii de afaceri au cerut Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) şi Băncii Naţionale să majoreze plafonul de garantare a depozitelor peste pragul de 20.000 euro pe deponent, la cât este stabilit în prezent.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) cere acest lucru în contextul crizei financiare mondiale, care a determinat mai multe state să ridice acest plafon. Intenţia statelor în cauză constă în încurajarea oamenilor de a folosi în continuare sistemul bancar pentru economisiri.

Dacă deponenţii nu au economiile garantate ar putea să-şi retragă în masă banii, lucru catastrofal pentru bănci. În România, sistemul bancar încă nu dă semne de slăbiciune, însă oamenii de afaceri cred că autorităţile trebuie să mărească plafonul, deoarece şi românii ar putea răspunde sentimental la ştirile venite din afară.   „AOAR crede că este necesară exprimarea unei poziţii publice a băncii centrale şi MEF faţă de capacitatea acestora de a garanta depozitele existente, la un nivel superior celui actual“, au comunicat reprezentanţii asociaţiei. Posibilă majorare după criză Un alt argument adus de oamenii de afaceri în favoarea majorării plafonului este acela că, între timp, sistemul bancar s-a dezvoltat, situaţie care face necesară creşterea pragului de garantare a depozitelor.

Pe fondul crizei, măsuri similare au fost adoptate în state precum Irlanda, care asigură complet depozitele, sau urmează să fie adoptate în Marea Britanie şi SUA. În replică, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a spus, ieri, că majorarea plafonului ar putea induce sentimentul că există pericole, deşi sistemul bancar din România nu este afectat.   El a adăugat că MEF are consultări permanente cu banca centrală şi că s-au avut în vedere diferite scenarii pentru situaţiile în care efectele crizei financiare internaţionale s-ar resimţi mai puternic pe piaţa internă. Totuşi, ministrul finanţelor susţine că există soluţii pentru orice scenariu.