OAMENII DE AFACERI susțin GUVERNUL în disputa cu FMI. „Măsurile FMI conduc la creșterea ABANDONULUI școlar”

Asociatia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a emis astăzi un comunicat în care menționează că susține poziția Guvernului de a construi Bugetul Consolidat al Statului pentru anul 2015 pe un deficit de minim 2,1%.

„AOAR apreciază că în negocierile cu finanțatorii internaționali, Guvernul ar fi avut o poziție mai puternică dacă dovedea o viziune  bugetară și de susținere a investițiilor publice și a mediului de afaceri pentru minim doi ani, respectiv pentru anii 2015-2016”, se menționează în comunicat. 

Asociația cere finanțatorilor internaționali să recunoască valabilitatea unor legi, respectiv a aceleia care obligă Guvernul să indexeze anual pensiile.

Oamenii de afaceri remarcă faptul că majorările de costuri impuse de FMI (precum creșterea prețului la gaze naturale sau menținerea cotei de TVA la 24%) au implicații în creșterea abandonului școlar, creșterea cheltuielilor pentru sănătate și alte tipuri de cheltuieli publice.

AOAR cere Guvernului ca alături de cheltuielile impuse de asigurarea funcționării statului, să prezinte finanțatorilor internaționali proiectele de investiții concrete ce urmează a fi realizate. „O astfel de abordare va avea sustinere din partea mediului de afaceri din Romania”,s crie în comunicat. 

Reamintim  celor care ignora sau uita , ca o componenta esentiala inclusa in planurile  de dezvoltare promovate de Comisia Europeana , personal de Presedintele Junker,o reprezinta o crestere majora a investitiilor la nivel UE.

Iată alte remarci și doleanțe din comunicatul AOAR

- AOAR reamintește reprezentanților Comisiei Europene critica severă făcută în Raportul aprobat de precedentul Parlament European, care a constatat  că reprezentanții europeni încalcă, prin  acceptarea fără argumente a cererilor FMI, pun în pericol realizarea  obiectivelor concrete asumate la nivelul UE de către statele membre.

- AOAR nu poate fi de acord cu limbajul dublu utilizat de Comisia Europeană prin tratarea inechitabilă a țărilor membre, unor state permițâdu-le încadrarea în deficite bugetare mai mici de 3% până în anul 2017, în același timp, României cerându-i-se să atingă un deficit bugetar de 0,9%.

 - AOAR cere  Guvernului adoptarea de măsuri ferme și predictibile care să asigure creșterea graduală a răspunderii administrațiilor locale în a-și asigura o echilibrare bugetară prin măsuri proprii de susținere și dezvoltare a mediului de afaceri local, singurul capabil să creeze mai multe locuri de muncă și venituri  suplimentare.

- AOAR cere Guvernului să adopte politici publice menite să stimuleze dezvoltarea mai pronunțată a antreprenorilor români, îndeosebi a celor care prezintă produse și servicii inovative, ca motor autentic de creștere economică.

- AOAR se declară împotriva creșterii taxelor, tarifelor și a tuturor categoriilor de măsuri parafiscale care nu fac decât să finanțeze un sistem birocratic, ineficient și care împovărează nejustificat activitatea mediului de afaceri, ducând la corupție, distorsionarea pieței și venituri bugetare insuficiente.

- AOAR susține ferm măsurile care pot asigura creșterea durabilă a economiei românești, concomitent cu creșterea eficienței energetice, a reducerii consumului de resurse naturale în favoarea creșterii inteligente, bazată pe inovare și competență antreprenoriale.