Oamenii de afaceri au declanșat un adevărat brainstorming național pentru a identifica măsurile imediate de care e nevoie pentru ieșirea din criza provocată de pandemie.
Camera de Comerț și Industrie a României împreună cu camerele județene au consultat oamenii de afaceri și a stabilit lista de propuneri de politici publice care ar trebui implementate în domeniul economic, financiar și investițional. Documentul conține peste 70 de măsuri, printre care relaxarea treptată și cât mai rapid posibil a restricțiilor impuse și reluarea activităților economice în cât mai multe sectoare ale economiei.
Un alt punct vorbește de subvenționare (totală sau parțială) pentru cursuri de inițiere și perfecționare a personalului în munca online. Oamenii de afaceri cer ca județul Suceava să fie declarat zonă defavorizată. De asemenea, pe listă se regăsesc puncte ca proiectarea și lansarea unor programe speciale de finanțare, în special pe zona de investiții. Antreprenorii mai susțin că e necesară continuarea susținută a digitalizării administrației publice și realizarea acesteia în principal cu firme românești.
În plan fiscal, oamenii de afaceri propun plata TVA la încasare și scutirea de la plata impozitului pe profitul aferent anilor 2019 și 2020, dacă aceste sume sunt reinvestite.
Se consideră, de asemenea, că ar fi necesară prelungirea plății șomajului tehnic pentru încă minimum trei luni după încetarea stării de urgență, pentru acei salariați care nu pot fi reîncadrați imediat. Se impun și scutirea de la plata contribuțiilor sociale și a impozitului specific pe perioada stării de urgență și până la 6 luni de la data încetării acesteia pentru salariile sau indemnizațiile aferente șomajului tehnic, dar și reglementarea muncii cu program redus.
”Este vorba însă de o măsură temporară și destul de costisitoare, deci întrebarea este „ce vom face în continuare?”, iar una dintre măsurile solicitate de Confederația patronală Concordia este de a vedea cum putem reglementa un program de lucru mai flexibil, pentru că atunci când repornești o economie, o companie, o linie de producție nu este ca și cum ai apăsa un buton de restart, așa încât vor fi companii care nu au nevoie de program de lucru 100% la început. Poate vor să lucreze numai două ore pe zi sau trei ore, dar numai trei zile pe săptămână (...)”, a declarat președintele Confederații patronale Concordia Steven van Groningen, în cadrul unui eveniment online organizat Forbes România.
Sursa: Radio România Actualități