Cât de puternică va fi criza în România şi cât de mult o vom resimţi în buzunare depinde în mare măsură de deciziile pe care le va lua noul guvern.
Dacă acesta a fost „cruţat“ pe perioada Sărbătorilor şi a preluării mandatelor, a venit momentul să dea socoteală.
Oamenii de afaceri au cerut, ieri, autorită- ţilor să ia măsuri speciale de susţinere a companiilor, menite să salveze cât mai multe locuri de muncă. Una dintre măsuri este concesionarea către firmele private a proiectelor importante pe care statul nu le poate realiza. „Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) cere guvernului şi Ministerului de Finanţe să stabilească, odată cu construcţia bugetară multianuală, lista obiectivelor de interes naţional sau regional care nu pot fi finan- ţate din fondurile publice“, se arată într-un comunicat de presă. În opinia oamenilor de afaceri, lucrând la proiectele de infrastructură, firmele româneşti vor avea activitate şi vor plăti taxe şi impozite la bugetul statului, iar oamenii nu îşi vor pierde locurile de muncă.
Firmele vor finanţare de rezervă
AOAR mai cere ca guvernul şi Banca Naţională a României să explice de ce autorităţ ile române nu negociază cu finanţatori internaţionali precum Banca Centrală Europeană, Banca Europeană de Investiţii sau FMI, ca să fie asigurată o posibilă sursă de finanţare a unui program de relansare economică şi de reindustrializare a României.
La rândul său, Confederaţia Naţională a Patronatului Român (CNPR) cere guvernului să adopte măsuri adecvate pentru relansarea activităţii economice, în condiţiile îngheţării creditării şi a reducerilor şi opririi activităţii în multe companii. Patronatele sunt de părere că autorităţile întârzie în mod nejustificat să ia măsuri de susţinere a mediului de afaceri. Oamenii de afaceri atrag atenţia că oprirea fără a anunţa din timp a activităţii companiilor din siderurgie, ciment, îngrăşăminte, auto sau construcţii va genera o explozie a şomajului şi reducerea drastică a veniturilor la buget.