Oamenii de afaceri despre politica fiscală: Mai multă flexibilitate la controale, mai ușor cu măsurile sociale

Noul Cod fiscal rezolvă o mare parte din problemele semnalate de mediul de afaceri de-a lungul timpului, susțin membrii Fundației Romanian Business Leaders (RBL).

Reducerea de taxe promovată prin proiectul de lege este binevenită, iar dacă ar fi să aleagă între scăderea TVA la 9% pentru alimentele de bază și scăderea cotei generale de TVA, la 20%, atunci a doua variantă ar fi preferabilă, au spus membrii RBL, în cadrul unei conferințe.

Contează mai puțin criticile FMI

Noul Cod fiscal încearcă să iasă dintr-o zonă de ineficiență, au mai declarat cei prezenți la întâlnire. Scăderea de taxe este benevenită, deși proiectul a fost scris destul de rapid. Nu au existat studii de impact, un exemplu fiind că nici acum nu se știe care a fost efectul reducerii TVA la pâine, la 9%, au atras atenția managerii. Cu toate astea, la întrebarea unui jurnalist privind riscul de derapaje fiscale, semnalat de FMI, ca urmare a scăderii veniturilor la buget din cauza diminuărilor de taxe, oamenii de afaceri au spus că trebuie pus accent pe măsuri care încurajează creșterea economică.

„Am fost sub acord cu FMI în perioada 2009 – 2015 și, din cazurile semnalate de DNA, vedem ce s-a întâmplat cu banii. Așa că, fie că ești sau nu sub acord cu FMI, ceea ce contează cu adevărat este responsabilitatea guvernamentală”, a comentat Mihai Marcu, președinte RBL și președinte al Medlife. Alți oameni de afaceri au adăugat că înainte de creșterea veniturilor bugetare, ar trebui să ne gândim la cum poate crește economia, pentru a ajunge din urmă restul Euopei.

Pericol pentru investiții

Noul Cod răspunde anumitor doleanțe ale investitorilor. „Este lăudabil că aplică un tratament unitar privind impozitul pe dividend. Din păcate însă propunerea de deducere fiscală în funcție de orizontul de investire nu a fost luată în seamă”, a atras atenția Dragoș Neacșu, CEO, Erste Asset Management. De asemenea, oamenii de afaceri salută scăderea CAS, de cotă unică, TVA și accize, promovate de proiectul de lege. Însă, un pericol pentru investiții poate veni din zona taxelor locale. Primarii pot stabili cuantumul acestora și există riscul să exagereze, au spus membrii RBL.

Scăderea cotei generale de TVA, mai oportună

Recent, premierul a spus că Guvernul nu va mai aștepta 2016 pentru a reduce TVA, și ar putea scădea încă din iunie fie cota generală, de la 24 la 20%, fie TVA pentru alimentele de bază, la 9%. „Cred că mai oportună este scăderea TVA de la 24 la 20%. Trebuie luate măsuri care să îi implice pe toți cei 5 milioane de români care plătesc taxe și nu numai pe cei săraci și necăjiți”, a spus, pentru EVZ, Mihai Marcu. S-ar vedea reducerea TVA în prețuri? „Cred că da. Dar anunțul privind posibilitatea scăderii TVA ar putea conduce și amânarea deciziei de cumpărare. Lumea va aștepta scăderea TVA, ca să achite mai puțin cu 4%”.

Firmele, închise doar pentru mai mult de 300 de lei lipsă

Patronatele au cerut modificarea legislației, astfel încât localurile să nu mai fie închise pentru sume minore. Ieri, premierul Victor Ponta a anunțat că activitatea unei firme va fi suspendată de ANAF doar dacă diferența de bani găsită în plus sau minus va fi de 300 lei sau 500 lei, scrie Mediafax. Modificările vor fi operate în această săptămână. Mai mult, decizia de suspendare va putea fi revocată în aceeași zi, dacă se achită o amendă egală cu de zece ori valoarea sumei lipsă. Controalele Fiscului din ultimele zile și-au atins scopul. „Dacă acum o lună se închideau 17 restaurante într-o zi de control, sâmbăta trecută s-a închis doar unul sau deloc, ceea ce înseamnă că oamenii se conformează voluntar”, a spus Dragoș Petrescu, proprietarul City Grill. Legat de posibilitatea impozitării bacșișului, el a spus că „dacă impozitul va fi mai aproape de cota unică atunci impozitarea va fi binevenită, dacă va fi mai aproape de CAS, va fi mai puțin benefică”.

Mai multe case de marcat

Totodată, Ponta a vorbit, ieri, despre în ființarea unei direcții în cadrul Guvernului pentru recuperarea prejudiciilor stabilite în cazuri penale, întrucât ANAF nu va putea să recupereze aceste bunuri.

Pentru primele trei luni din an, ANAF a raportat ieri o creștere cu 20% a conformării voluntare și cu 24,3% a numărului de case de marcat. Totodată, au demarat controale privind munca la negru.

„În prezent, 141 de inspecţii fiscale se află în desfăşurare”, scrie în comunicat.