Longevitatea nu ţine de modul în care trăim. Cei care nu mănâncă tocmai sănătos, fumează sau nu fac exerciţii fizice pot atinge vârste înaintate.
Atât femeile cât şi bărbaţii care trăiesc 95 de ani sau mai mult, se pare că nu au mai multe obiceiuri sănătoase ca ceilalţi, conform unui studiu publicat pe webmd.com. Cei care sunt atenţi la greutatea lor, mănâncă sănătos şi fac numărul recomandat de exerciţii fizice nu au garanţia că vor trăi mai mult. Aparent, poţi mânca mulţi cartofi prăjiţi şi îngheţată, poţi bea alcool sau fuma şi pe deasupra să sari şi peste orele de sală însă cu toate astea să îţi plănuieşti petrecerea pentru când vei împlini 100 de ani. Totuşi trebuie să fii fericitul posesori al unui cod genetic potrivit. Cercetările au dovedit că o anumită genă este responsabilă cu “traiul lung" al unora dintre noi. “Partea proastă este că nu putem afla dacă avem acea genă în codul nostru genetic decât atunci când deja resimţim efectele ei: la o vârstă înaintată", a declarat unul dintre cercetătorii care au participat la acest studiu, pentru webmd.com.
Descoperirile nu sunt totuşi un motiv să abandonăm sau să ignorăm obiceiurile sănătoase, ne avertizează specialiştii.
Pentru efectuarea studiului s-au folosit 477 de persoane cu vârste cuprinse între 95 şi 109 ani. Aceştia şi-au descris atât obiceiurile alimentare cât şi alte obiceiuri pe care le aveau până la vârsta de 70 de ani. Datele lor au fost comparate cu fişele medicale ale altor persoane născute în aceeaşi perioadă. Rezultatele au condus la concluzia că nu există mari diferenţe comportamentale între cei care trăiesc mai mult şi restul.