Încă 6 oameni s-au otrăvit cu ciuperci

Weekendul a adus încă 6 oameni în stare gravă, după ce au consumat ciuperci otrăvitoare. Vremea ploioasă și tradiția culesului de bureți din pădure i-a făcut chiar și pe cunoscătorii soiurilor otrăvitoare să se păcălească și să le consume. Din păcate, oamenii mor pe capete.

Şase persoane, care fac parte din două familii, au fost internate, în weekend, în spitalele din Brad şi Deva, după ce au mâncat ciuperci otrăvitoare culese din pădurile din zona Bradului.

„Una dintre familii este din municipiul Brad şi este formată din patru persoane. Una dintre acestea este într-o stare mai gravă şi a fost transferată de la spitalul din Brad la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva. Cealaltă familie este dintr-o localitate din judeţul Arad şi prezintă o formă mai uşoară de intoxicaţie cu ciuperci”, a declarat, luni, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara , dr. Cecilia Birău.

Ciupercile și-au schimbat aspectul

Specialiştii recomandă oamenilor să consume ciuperci doar din cele de cultură şi să le evite pe cele din pădure, deoarece, în anumite perioade de creştere, ciupercile otrăvitoare pot semăna cu cele bune de mâncat.

La Fundeni se fac transplanturi hepatice pentru a le salva viața

Otrava acestor ciuperci duce într-un timp scurt la insuficiență hepatică. Dacă nu se acționează la timp, se instalează sindromul de Insuficiență Hepatică Acută (IHA).

„Insuficiența hepatică acută reprezintă o afectare severă a ficatului cauzată de intoxicația cu ciuperci, supradoză de paracetamol, hepatitele virale acute, drogurile, boala Wilson. IHA apare la oamenii sănătoși si are drept consecință distrugerea ficatului, astfel încât acesta nu mai este capabil să efectueze funcțiile, adică să elimine toxinele produse în mod obișnuit în organism și să sintetizeze proteinele necesare tuturor organelor și țesuturilor.

Boala este gravă și deseori evoluția acesteia este fulminantă. În lipsa unui tratament de specialitate, decesul pacienților poate să apară în câteva zile”, a explicat pentru EVZ Conf. Dr. Dana Tomescu, șefa secției de Anestezie-Terapie Intensivă 3 a Institutului Clinic Fundeni.

De asemenea, singura soluție salvatoare în cazul acestor intoxicații este, adesea, transplantul de ficat. La Fundeni, în ultima săptămână, echipa de transplant hepatic a profesorului Irinel Popescu a intervenit astfel asupra mai multor pacienți otrăviți cu ciuperci.