Există sportivi a căror revenire în prim-plan a şocat întreaga lume. Armstrong, Lemieux şi Torres sunt exemple uluitoare.
De-a lungul carierei, un sportiv n-are parte numai de momente excepţionale. Are de luptat cu adversarii, dar şi cu accidentări sau - uneori - boli necruţătoare. Unii sportivi reuşesc să învingă. În ciuda tuturor acuzaţiilor de dopaj care au gravitat în jurul său, americanul Lance Armstrong rămâne, probabil, cel mai valoros ciclist din istorie.
Câştigător de şapte ori consecutiv în Turul Franţei, texanul acum în vârstă de 37 de ani îşi pregăteşte a doua revenire în competiţii. Retras din activitate în urmă cu trei ani, Armstrong şi-a reluat pregătirile pentru un nou come-back spectaculos. În 1996, Lance Armstrong a primit o veste cumplită: era bolnav de cancer la testicule, maladia extinzându-se ul terior înspre plămâni, creier şi abdo men. După ce a făcut un tratament în delungat şi a suportat o intervenţie chi rurgicală pe creier pentru extirparea unei tumori, texanul s-a urcat din nou pe bicicletă şi a intrat triumfător, de şapte ori la rând, pe celebrul bulevard Champs-Elysée, acolo unde este sărbătorit în fiecare an învingătorul din „Marea Buclă”! „Magicianul” infectat cu HIV
Fostul baschetbalist Earvin „Magic” Johnson este un alt sportiv din categoria celor a căror carieră a fost fragmentată de boală. În 1991, după ce, alături de Los Angeles Lakers, a câştigat de cinci ori Liga nord-americană de baschet (NBA), Johnson s-a retras brusc din activitate, anunţând că este infectat cu virusul HIV. În 1992 a reintrat însă pe parchet şi a fost ales MVP în All Star Game, dar a fost nevoit să părăsească sportul din cauza protestelor unora dintre jucători. Patru ani a stat departe de competiţii. A revenit în 1996 şi a jucat 32 de meciuri pentru Los Angeles Lakers, după care a părăsit definitiv baschetul, angajându-se în lupta împotriva SIDA. Lemieux, omul de gheaţă
Două Cupe Stanley, o medalie olimpică de aur, 690 de goluri şi 1.033 de pase de gol în Liga nord-americană de hochei pe gheaţă (NHL), 17 sezoane jucate pentru Pittsburgh Penguins - acestea sunt coordonatele carierei lui Mario Lemieux. În prezent patron al „pinguinilor” din Pittsburgh, fostul hocheist canadian a patinat în afara gheţii în 1997, când medicii l-au diagnosticat cu limfom Hodgkin (o formă de cancer al sistemului limfatic).
A urmat un tratament draconic la capătul căruia, după trei ani, canadianul şi-a pus din nou patinele în picioare şi a alunecat spre titlul olimpic în 2002, la Salt Lake City. S-a retras în 2006 şi a preluat echipa la care a jucat, salvând-o de la faliment. TENIS Capriati cu marijuana, Hingis cu cocaină Jennifer Capriati a fost unul dintre copiii teribili ai tenisului american. Semifinalistă la Wimbledon şi US Open în 1991, fosta jucătoare de tenis a pornit pe o pantă descendentă după ce a devenit campioană olimpică la Barcelona, în 1992. A fost arestată pentru furt şi pentru posesie de marijuana. Un an şi jumătate, a încetat să mai joace.
În 1996 a început o nouă as cen siune, Capriati ajungând nu mărul unu mondial şi campioană la Australian Open şi Roland Garros. Probleme cu drogurile a avut şi elveţianca Martina Hingis, fost lider în clasamentul WTA şi deţinătoare a cinci titluri de Mare Şlem. După o pauză de patru ani impusă de nu meroase accidentări, Hingis a revenit în circuit în 2006, dar fără a mai avea strălucirea de altădată. Mai mult, ea a fost depistată pozitiv cu cocaină şi suspendată doi ani. La începutul lui 2008, elveţianca a anuţat că a părăsit definitiv activitatea competiţională.
DOR DE SPORT Vicecampioană olimpică la 41 de ani Dara Torres este prima înotătoare americană participantă la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice. În 2008, la Beijing, la 41 de ani, sportiva a cucerit trei medalii de argint (50 metri liber, ştafetă 4x100 metri liber şi 4x100 metri mixt). După ce a participat la Olimpiadele din 1984, 1988 şi 1992, Dara s-a retras, dar şi-a făcut apa riţia la Sydney, în 2000, câşti gând două titluri olimpice şi o medalie de bronz. A părăsit din nou com pe ti ţiile, iar în 2007, la 15 luni după ce năs cuse o feti - ţă, a sărit iar în bazin, a doua sa reve - nire culminând cu cele trei medalii de bronz obţinute astă-vară.