O zi cu şalupa în Delta Dunării

Cele mai multe unităţi hoteliere sunt deja rezervate pentru lunile următoare.

Delta Dunării este, la început de mai - cu nivelul crescut al fluviului, explozia de verdeaţă şi ambarcaţiunile care străbat de-a lungul şi de-a latul toate canalele rezervaţiei -, un adevărat Paradis pe Pământ. Spre deosebire de turiştii care au dat năvală pe litoralul românesc sau bulgăresc, iubitorii naturii au ales să-şi petreacă minivacanţa de 1 Mai în patrimoniul natural UNESCO. În plus, şi pentru lunile de vară, pensiunile sunt în mare parte deja rezervate.   Tarife mai mici decât pe litoral

Localnicii spun că, în această perioadă, Delta e mai frumoasă ca oricând. Un alt avantaj este faptul că tarifele de cazare sunt mult mai mici decât pe litoral. „Nici unui turist cu care am vorbit, tânăr sau mai în vârstă, nu-i pare rău că a ales Delta pentru a-şi petrece minivacanţa de 1 Mai. Locuri de cazare abia dacă se mai găsesc, la pensiuni s-au făcut rezervări de aproape două luni“, spune Traian Apostol, proprietarul a trei unităţi de cazare din Murighiol şi Crişan.

Pentru o zi petrecută în pensiunile lui luxoase, cazarea ajunge la 50 de lei, iar masa, la 20 de lei. Alţi 50 de lei costă închirierea, pe toată ziua, a şalupei cu scule de pescuit şi echipamente aferente. Cei interesaţi să înveţe să pescuiască au la dispoziţie chiar şi un ghid special angajat de proprietarul pensiunii şi care „face parte din preţ“.   Ciorba de peşte îşi aşteaptă muşterii

La pensiunea Traian din Murighiol e linişte, toţi turiştii sunt la plimbare cu şalupa. În acest răstimp, gazda pregăteşte o delicioasă ciorbă de peşte.

La debarcaderul din Murighiol, „taxiurile pe apă“ stau la rând şi se alimentează cu combustibil de la singura benzinărie plutitoare din zonă. Pâlcuri de turişti aşteaptă pe malul bălţii să fie adunaţi de bărcile cu motor care să-i ducă pe chei. Unii turişti au făcut rost de bărci cu motor de la localnici şi au plecat la drumeţie în cele mai pitoreşti locuri ale Deltei.

„Mergem la Crişan spre Dunărea Veche, la un pescuit, la iarbă verde, pentru trei zile. Va fi frumos“, spune dintr-o barcă un constănţean venit cu soţia şi cu doi nepoţi în Deltă. „Am văzut pelicani, sălciile de pe baltă miros aşa de frumos, sunt înflorite“, se entuziasmează din altă barcă o doamnă din Călăraşi. Soţul acesteia, încântat, promite că vor veni aici şi în septembrie.   „Ne vom plimba pur şi simplu cu barca pe Dunăre, vreo 5-6 ore, nu vom pescui, vom vedea doar frumuseţile Deltei, nu suntem pescari profesionişti“, spune şi un tânăr din Bucureşti, sosit în vacanţă cu colegii de serviciu. TULCEA   Ambarcaţiuni de lux La Tulcea, promenada de pe malul Dunării e plină cu turişti care se plimbă relaxaţi. La debarcader au la dispoziţie o mulţime de nave „pentru turismul în masă“. Hristu Caraman, administratorul Hotelului Delta, de 3 stele, din centrul oraşului, are şi două nave a câte 80 de locuri - Camena şi Sturzu. El spune că, pe lângă turiştii români, Delta începe să fie căutată de turişti din Germania, Finlanda, Austria, Italia şi mai ales din Japonia. Turiştii aşteptaţi la hotel dau 60 de euro pe cazare pe zi, în sistem all inclusive. O plimbare de cinci ore cu navele în cele mai pitoreşti locuri ale Deltei Dunării, cu o masă pescă- rească servită la bord, costă 20 de euro. Un alt ponton, cu două nave de lux, aparţine arhitectului Ioan Cristea. Ambarcaţiunile au pescaj mic, adică pot intra în zonele ascunse şi cu adâncime mică ale Deltei. În această ofertă de lux, o zi de circuit în Deltă costă 150 de lei. Traseul este „mai special“, pentru că navele pot naviga pe Canalul Sulina, apoi pe la Mila 22, prin Pădurea Letea pe canal spre Gorgova, apoi la Mila 23, la un dejun pescăresc. Plimbarea include şi programe speciale de divertisment şi surprize.