O nouă tulpină a coronavirusului care provoacă COVID-19, mult mai contagioasă, a fost identificată, de aproximativ două, și la pacienții din România.
Noua tulpină a virusului SARS-CoV-2, numită D614G, a apărut în urma unei mutații și se pare că ar fi mai infecțioasă, dar nu și mai letală. Potrivit unor oameni de știință, noul virus, ar fi de până la 10 ori mai contagios.
Tulpina D614G a fost detectată încă de acum două luni, într-un procent majoritar, de 96%, la mai mulți pacienți din România testați în cadrul unui studiu desfășurat de MedLife pentru secvențierea genoamelor noului coronavirus. Până în prezent, însă, nu au fost identificate informații din care să rezulte că pacienții care contactează tulpina D614G au dezvoltat forme mai severe de boală.
„Mai mulți cercetatori din Statele Unite și Marea Britanie au suspectat faptul că mutația D614G ar fi mai contagioasă întrucât, de la apariția acesteia - februarie 2020, în multe regiuni din lume a devenit forma dominantă a virusului. Aceștia au arătat că pacienții care sunt infectați cu forma D614G a virusului au o încărcătură virală mai mare, fapt care sugerează că forma respectivă de virus ar putea fi mai transmisibilă”, a declarat biologul Dumitru Jardan, doctor în științe medicale, coordonator al laboratorului de Biologie Moleculară MedLife și coordonatorul științific al studiului, conform hotnews.ro.
Dumitru Jardan a precizat că studiile studiile derulate până acum pe culturi celulare au indicat că această formă a virusului produce titruri virale de până la 10 ori mai mari (respectiv între 2,6 și 9,3), fiind considerată o dovadă indirectă privind rata mai mare de infecțiozitate a virusului.
„Cu toate acestea, nu există date certe care să confirme că această mutație face virusul mai transmisibil. Ceea ce putem spune cu certitudine este faptul că această mutație circulă și pe teritoriul țării noastre, fiind identificată la pacienți români din diverse regiuni geografice ale țării. De asemenea, informațiile actuale sugerează că mutația D614G nu reprezintă un factor mai mare de risc pentru mortalitate, așa cum o reprezintă vârsta pacientului sau prezența comorbidităților”, a explicat medicul.
Experții Organizației Mondiale a Sănătății susțin că această tulpină mutant a fost descoperită și în alte state, ea fiind predominantă în Europa și Statele Unite. De asemenea, cazuri de pacienți infectați cu D614G au fost descoperite și în China.