O „tragedie“ costisitoare

O „tragedie“ costisitoare

O parte din banii instituţiei s-au dus pe proiecte controversate, de genul „Tragedia lui Carmen“ şi „România poveştilor albastre“.

Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) consideră cea mai mare reuşită a acestui an Programul „Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007“, definit drept „cel mai amplu şi ambiţios program cultural desfăşurat vreodată în România“, urmat imediat de Festivalul „George Enescu“, desfăşurat în toamna acestui an. Festivalul a costat 22 de milioane de lei (6.182.553 de euro), de două ori mai mult decât cuantumul total al tuturor manifestărilor de la Sibiu, fiind de departe lucrul pe care ministerul a cheltuit cei mai mulţi bani anul acesta. În realitate, în cifre, lucrurile stau, pentru Capitala Europeană astfel: pentru proiectele finanţate de minister în anul 2007, la Sibiu s-au cheltuit 7.866.182 de lei (2.210.595 de euro), iar pentru festivităţi, invitaţi speciali, manifestări speciale şi proiecte comune Luxemburg - Sibiu s-au mai dat încă 2.765.260 de lei (777.107 de euro). Spectacolul „Tragedia lui Carmen“, căruia i s-a dat de la buget, anul acesta, de către MCC suma de 625.278 de lei (175.718 de euro), plus încă 112.400 de lei (31.587 de euro) anul trecut, este clasat pe locul trei în cadrul manifestărilor de la Sibiu din punctul de vedere al finanţării, costurile fiind în jur de 200.000 de euro. Caramitru, în toate festivalurile Spectacolul a fost prezentat, după şase reprezentaţii la Sibiu, cu obstinaţie, la toate festivalurile importante din ţară (inclusiv la „George Enescu“ şi „I.L. Caragiale“, din nou pe banii publici ai ministerului), în ciuda părerii avizate a majorităţii criticilor de teatru, care „au desfiinţat“ de fiecare dată producţia. „Tragedia“ este alta însă, nu cea a superbei ţigăncuşe Carmen: montarea lui Caramitru a primit de la buget mai mult decât proiectul CIMEC - Institutul de Memorie Culturală - de digitalizare a patrimoniului bibliotecii baronului Brukenthal - 540.000 de lei (151.753 de euro) -, proiect de mare necesitate, cu care însuşi MCC se „mândrea“ acum câteva săptămâni! „Faustul“ lui Silviu Purcărete, montat la Simerom, o fostă hală de uzină dezafectată, nu a fost nici acesta ieftin, din moment ce a încasat numai el 900.000 de lei (252.922 de euro), dar din bugetul ministerului pe 2006. Scandalul achiziţiilor Câteva scandaluri au zguduit în acest an MCC. De exemplu, cel al achiziţiei de lucrări de artă contemporană pentru MNAC, care a costat 1,7 milioane de lei (477.742 de euro). Principala obiecţie a celor 50 de tineri artişti care au protestat public faţă de achiziţii este legată de regulamentul defectuos de desfăşurare a sesiunii de achiziţii. Însuşi preşedintele comisiei, Mihai Oroveanu, recunoştea, după anunţarea rezultatelor, că este solidar cu protestul tinerilor artişti şi le consideră obiecţiile îndreptăţite. Un alt scandal este cel din primăvară, legat de rezultatele şi de modul de funcţionare a concursului de proiecte cinematografice al CNC. Un succes din punctul de vedere al manifestărilor artistice care au avut loc, „George Enescu“ a fost umbrit de controversele asupra acusticii Sălii Palatului.

Neîmplinirile lui Iorgulescu Ceea ce personal consideră neîmpliniri ministrul Adrian Iorgulescu ar fi următoarele: întârzierea Legii arhivelor, întârzierea Legii sponsorizării, întârzierea lucrărilor la Sala Palatului, neabsorbţ ia fondurilor BDCE, chiar şi activitatea AFCN, dar cea mai mare nemulţumire este cea creată de atitudinea angajaţilor RADEF. Pentru fiecare dintre acestea, există însă motive obiective, imputabile altora. De exemplu, Legea Arhivelor este trimisă de şase luni, dar s-a blocat din cauza conflictului dintre Ministerul de Interne şi noul director al Arhivelor Naţionale, Dorin Dobrincu. În cazul Bibliotecii Naţionale, lucrurile trenează tot din cauză că reproiectarea nu s-a făcut la timp, proiectantul primind chiar penalităţi. Auspiciile anului viitor sunt însă favorabile: MCC a obţinut, de la buget, o cotă de 1% din PIB, ceea ce înseamnă un progres cu 33% faţă de 0,75% anul acesta. STRIGĂTOR LA CER

Asociaţia „ministreselor“ în artă Cu atât mai bizară a fost finanţarea montării la Sibiu a spectacolului „România poveştilor albastre“, cu suma de 111.600 de lei (31.362 de euro), bani daţi pentru o aşa-zisă Asociaţie Română a Femeilor în Artă. Asociaţia respectivă promova interesele Lilianei Iorgulescu, soţia ministrului Adrian Iorgulescu, în calitate de coregrafă şi dansatoare, şi ale compozitoarei Mihaela Vosganian, soţia colegului său liberal Varujan Vosganian.

În realitate, spectacolul cu „România...“ nu a reuşit decât să facă ratată inaugurarea pavilionuluicort de la Sibiu şi, deşi era programat să se joace la Sibiu de încă zece ori, s-a mai jucat o singură dată în Bucureşti, pe 19 noiembrie. Gestul de disperare al actorului Marius Manole, care a spus că nu mai joacă într-un asemenea spectacol prost, a subliniat poziţia imorală a celor două „ministrese“.

Ne puteți urmări și pe Google News