Noua tulpină de salmonela provine din Africa, e rezistentă la cele mai puternice antibiotice şi a fost depistată în Marea Britanie, Danemarca şi Franţa.
O tulpină de salmonela rezistentă la cele mai puternice antibiotice a fost depistată în Marea Britanie, Franţa şi Danemarca. Se pare că "super-tulpina" care a pătrus în Europa provine din Africa şi pe măsură ce se răspândeşte este din ce în ce mai rezistentă la antibiotice.
Medicii au explicat care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a ne proteja de infecţiile cu salmonela (boala se manifestă prin febră şi tulburări digestive).
Adusă de turişti europeni care merg în Egipt şi Kenya
Noua tuplină, cunoscută sub numele de S. Kentucky, a dezvoltat rezistenţă la antibioticul Ciprofloxacin, folosit pentru tratarea cazurilor severe de infecţie cu salmonela.
Cercetătorii francezi au început să monitorizeze tulpina după ce au remarcat un număr din ce în ce mai mare de cazuri la persoane care călătoriseră în Egipt, Kenya şi Tanzania.
"Sperăm ca autorităţile să ia măsuri pentru a controla şi opri răspândirea acestei noi tulpini înainte să ajungă în toată lumea, aşa cum s-a mai întâmplat cu o tulpină de salmonela rezistentă la antibiotice (Typhimurium DT104), care s-a răspândit în anii 90", spune pentru BBC co-cercetătorul Simon Le Hello, de la Institutul Pasteur din Paris, Franţa.
Numărul cazurilor de infecţie cu noua tulpină a depăşit 500 în anul 2008, potrivit publicaţiei "The Journal of Infectious Diseases".
Cele mai multe cazuri de infecţie cu salmonela nu sunt periculoase, cauzând numai probleme minore cu stomacul.
Vârstnicii şi cei cu sisistem imunitar slăbit, la risc
În unele situaţii însă (mai ales la persoanele în vârstă şi la cei cu sistemul imunitar slăbit) infecţia poate ucide bolnavii şi este nevoie de tratamente susţinute cu antibiotice.
"Recomandăm oamenilor să urmeze reguli de bază precum: să se spele bine pe mâini, să gătească bine alimentele, să depoziteze mâncarea corect în frigider (în castroane, caserole acoperite) şi să evite contaminarea încrucişată între alimentele depozitate", spune purtătorul de cuvânt al Food Standard’s Agency din Marea Britanie.
Alimente cu cel mai mare risc de contaminare
Carnea de vită, de pui, laptele şi ouăle au cel mai mare risc de contaminare cu salmonela, însă şi legumele pot fi uşor contaminate. De cele mai multe ori, vegetalele contaminate miros şi arată normal.
Epidemiologul Doina Azoicăi, profesor la Catedra de Epidemiologie a Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi explică faptul că există peste 200 de subtulpini de salmonela.
"Despre măsurile de prevenire, prima dintre acestea este spălarea pe mâini, mai ales înaintea meselor. Este obligatoriu ca alimentele consumate să nu fi stat foarte mult în soare. Tot ce mâncăm trebuie bine spălat şi mai ales fiert. De fapt, toate aceste reguli sunt cunoscute de majoritatea dintre noi, însă parcă ne este ruşine să le respectăm", a explicat epidemiologul Doina Azoicăi. "Este obligatoriu ca alimentele consumate să nu fi stat foarte mult în soare. Tot ce mâncăm trebuie bine spălat şi fiert." PROF. DR. DOINA AZOICĂI, Catedra de Epidemiologie a Factultăţii de Medicină din Iaşi