O stațiune cochetă și liniștită, la o oră și jumătate de Capitală

Băile PucioasaBăile Pucioasa

Băile Pucioasa / Sursa foto: Wikipedia

Statiunea Pucioasa se afla la 350 metri altitudine, într-o zonă dominată de coline împădurite care determină un climat stimulent, cu veri racoroase. Este mică, dar cochetă şi ospitalieră şi te atrage prin frumuseţe şi bun gust.

Pucioasa, oaza de liniște care nu trebuie ocolită

Principalii factori naturali de cură sunt apele minerale sulfuroase, sulfatate, bicarbonatate, calcice, sodice clorurate și climatul agreabil cu veri răcoroase.

Indicatii terapeutice:

  • afectiuni reumatismale degenerative abarticulare, inflamatorii, post-traumatice si postoperatorii ale aparatului locomotor ;
  • afectiuni respiratorii ;
  • afectiuni ORL ;
  • afectiuni dermatologice.

În Stațiunea Pucioasa sunt tratate și boli de nutriție și metabolism

La Pucioasa sunt tratate cu bune rezultate boli de nutriție, de metabolism și afecțiuni specifice unor boli profesionale.

În baza de tratament este asigurată o gamă vastă de proceduri, printre care amintim:

  • bai calde cu apa minerala la cazi si la bazine ;
  • bai de plante la cada ;
  • împachetari cu parafina ;
  • inhalatii si aerosoli cu apa sulfuroasa ;
  • electroterapie cu curenti de joasa, medie si înalta frecventa;
  • dus subacval, bai galvanice ;
  • termoterapie ;
  • masaj segmentar, regional si reflex ;
  • kinetoterapie individuala, cu manipulari pentru articulatii;
  • periferice, tractiuni articulare si vertebrale.

Statiunea Pucioasa reprezintă un punct de pornire pentru vizitarea mai multor obiective turistice, așa cum sunt Vechea Cetate de Scaun de la Târgoviște, Valea Prahovei, Brașov, Bran, etc.

Orașul Pucioasa este amplasat într-o depresiune, pe cursul superior al râului Ialomiţa, în regiunea dealurilor subcarpatice, cuprinsă între râul Prahova şi râul Dâmboviţa, la circa 350 m deasupra nivelului mării, pe o distanţă de 8,750 km lungime (de-a lungul văii râului Ialomiţa) şi pe o lăţime de 7,375 km (între Pucioasa-Sat şi Malurile). Oraşul este înconjurat de dealuri, cele mai înalte culmi din jur fiind Măgura Bela (664,7 m) şi Dealul Glodeni (615 m).

Accesul în stațiunea Pucioasa

Accesul rutier se face pe drumul naţional DN 71 Târgovişte – Pietroşiţa – Sinaia, care este întreţinut şi bine semnalizat. De la București se ajunge doar întro oră și jumătate.

Accesul feroviar se realizează pe linia ferată Bucureşti – Titu – Târgovişte – Pietroşiţa, cu gară în staţiune şi trenuri personale şi accelerate(cu locuri rezervate) cu plecare din Bucureşti.

Tabara sculptură Pucioasa / Sursa foto: Wikipedia

În Pucioasa se pot rezerva bilete cu locuri rezervate pentru toate destinaţiile din ţară.

Obiective turistice în zona stațiunii Pucioasa

Se pot vizita în micuța stațiune „Casa Portugheză" și Muzeul de Etnografie al oraşului.

Serile Pucioasei sunt foarte calme, odihnitoare şi plăcute, încât oriunde ţi-ai îndrepta paşii găseşti o oază de linişte pentru meditaţie şi reflecţii. Pe esplanada care te conduce din centrul oraşului în piaţă, lampadarele şi ghirlandele de becuri multicolore îţi dau impresia că te afli în Las Vegas. Lumina lor odihnitoare, aruncată peste jeturile de apă ce ies din fântâna arteziană, le preface în curcubee.

Parcul din Pucioasa își spune povestea săptămânal

Parcul din Pucioasa a fost opera veteranilor din războiul de la 1877 - 1878, şi se numeşte „Parcul Independenţei", la intrarea lui fiind ridicat Monumentul Eroilor Neamului, operă a sculptorului Liviu Brezeanu.

În locul pavilionului, care a fost distrus într-un incendiu în anul 1965, şi pe al cărui tavan N.Grigorescu pictase cele 9 muze, se află astăzi un impunător Centru Cultural care oferă săptămânal programe variate, cuprinzând simpozioane, întâlniri cu personalităţi, prezentare de carte, expoziţii, spectacole de teatru ale echipelor bucureştene, de divertisment şi muzică. Un centru de cultură care poate satisface orice gust artistic şi de căutări ştiinţifice.