Doar o universitate din România a reuşit să intre, în acest an, în top 200 al celor mai bune specializări din lume. Potrivit Clasamentului Internaţional al Universităţilor pe Specializări - QS World University Rankings by Subject 2014, Universitatea de Vest din Timişoara care se află în top la specializarea Limbi Moderne. Pentru comparaţie, Ungaria are cinci universităţi incluse în acest clasament, Polonia trei, iar Rusia două.
Reprezentanţii QS Quacquarelli Symonds au declarat pentru HotNews.ro că, pentru a fi analizate în acest studiu, universităţile româneşti nu trebuie să se înscrie, ci să fie menţionate de către cadrele universitare şi de către angajatorii cărora li se administrează o serie de sondaje de opinie cu privire la reputaţia universităţilor din lume. În momentul în care numărul referirilor la o universitate creşte, această este analizată automat.
Alte universităţi din România care au fost analizate, dar nu au intrat în top 200 sunt următoarele:
- Universitatea din Bucureşti: clasată în intervalul 251-300 pe domeniul Limbi Moderne / pe locurile 301-400 în domeniul Matematică / şi pe locurile 301-400 în domeniul Fizică şi Astronomie
- Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi: clasată în intervalul 251-300 pe domeniul Limbi Moderne
- Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca: clasată în intervalul 301-400 pe domeniul Limbi Moderne / clasată pe locurile 251-300 în domeniul Matematică
QS World University Rankings by Subject 2014 include primele 200 de universităţi din lume în funcţie de 30 de specializări, printre care Computer Science, Medicină, Drept, Filosofie şi Astronomie, relatează HotNews.ro.Clasamentul Internaţional al Universităţilor pe Specializări realizat de QS a analizat aproape 3.000 de universităţi şi a inclus în clasament 689 de instituţii de învăţământ superior. Ungaria are 5 universităţi în top 200, Polonia - 3 universităţi, iar Rusia are 2. La o privire de ansamblu, ţările din Europa de Est intră în acest top cu performanţele pe care le înregistrează în domeniile limbi moderne, inginerie şi ştiinţe naturale, însă sunt aproape absente în ce priveşte ştiinţele sociale şi management, spun realizatorii studiului.Ben Sowter, şeful departamentului de cercetare al QS, susţine că "aceste clasamente demonstrează că universităţile din România se confruntă cu o concurenţă puternică într-un context global". Harvard îşi menţine poziţia fruntaşă şi ocupă primul loc la 11 discipline dintr-un total de 30 analizate - cu două mai multe decât rivalul MIT. Massachusetts Institute of Technology (MIT) rămâne cea mai bună universitate din lume în Computer Science.Rezultatele studiului de anul acesta atestă statutul universităţilor Cambridge şi Massachusetts de centri ai cercetării universitare la nivel mondial, susţin realizatorii studiului.Harvard, 11 poziţii de top în cele 30 de specializări analizateHarvard se detaşează însă cu 11 poziţii de top în cele 30 de specializări analizate. Harvard deţine supremaţia în domeniul Ştiinţelor vieţii (este prima în lume la Medicină, Ştiinţe Biologice, Psihologie, Farmacie şi Farmacologie) şi în domeniul Ştiinţelor sociale (este prima la Sociologie, Studii Politice şi Internaţionale, Drept, Economie, Contabilitate şi Finanţe). Universitatea conduce clasamentul şi la specializările Matematică şi Ştiinţele Pământului şi Ştiinţe Marine. Singurul domeniu în care Harvard nu este numărul 1 la nicio specializare este cel al Artei şi al Ştiinţelor umaniste.MIT îşi rezervă primul loc în lume la tot ce înseamnă studii de inginerie şi tehnologie. Institutul este un centru de putere în specializările Computer Science, Inginerie Chimică, Inginerie Civilă, Inginerie Electrică şi Electronică, Inginerie Mecanică, Aeronautică, Fizică şi Astronomie, Chimie şi Ştiinţă Materialelor. O altă specializare la care Massachusetts Institute of Technology este lider mondial este Filologia.Oxford conduce clasamentul în ce priveşte specializările Limbi Străine, Geografie şi Limba şi Literatură Engleză, Cambridge este prima la Istorie, în timp ce Stanford se află în fruntea clasamentului la Statistică.
Mai multe apariţii în top 10 pe cele 30 de domenii
În afară universităţilor din Statele Unite ale Americii şi din Marea Britanie, care domină primele poziţii, universităţile cu cele mai multe apariţii în top 10 pe cele 30 de domenii studiate sunt următoarele:
Naţional University of Singapore (8) ETH Zurich (4) University of Melbourne (4) University of Tokyo (4) Nanyang Technological University (3) Kyoto University (2) Wageningen University (2)
Vezi AICI clasamentul Internaţional al Universităţilor pe Specializări 2014.