Românca Daniela Dîrlea s-a căsătorit cu iubita sa, Sarah Cosimato, în Italia. Nunta a fost oficiată pe 9 aprilie, fiind prima încheiată între două femei în localitatea Braone, din provincia Brescia.
Cununia a fost oficiată chiar de primarul localității, Gabriele Prandini. Potrivit ziariștilor de la Il Giorno, Prandini este un militant al recunoașterii căsătoriilor gay, numite în Peninsulă „uniuni civile”.
Cadrul legal
Legea care a permis uniunile unisex a intrat de curând în vigoare în Italia, pe 5 iunie 2016, după ce a fost adoptată de Parlament la 11 mai 2016. Introducerea ei a provocat aprigi dispute, atât în rândul aleșilor cât și al organizațiilor civice sau pro-creștine. Actul normativ se numește: „Regulament al uniunilor civile între persoane de același sex și reglementarea coabitării“. Potrivit acestui act, uniunile civile (similare căsătoriilor civile) se încheie de un oficial al primăriilor, în prezența a doi martori și se înscriu în Registrul de Stare Civilă. Coabitarea – sinonimul concubinajului de la noi – prevede mai puține drepturi.
FOTO: Material realizat cu ajutorul colegilor de la Gazeta Românească, ziarul românilor din Italia
Revenind la zona Brescia, potrivit presei italiene, aici s-au oficiat până acum 6 căsătorii ale unor cupluri de bărbați, Sarah și Daniela fiind primele femei.
O familie pozitivă
Sarah, 38 de ani, este din Milano, dar e stabilită de ceva timp în Brescia. Daniela, 28 de ani, trăiește de mai mulți ani în Italia. Primarul a povestit: „Consiliul nostru local și-a confirmat disponibilitatea pentru oficierea uniunilor civile, pe care le susține. Cele două tinere femei, mame ale unei fetițe de un an, au dorit o căsătorie sub semnul tradiției din munții lor. Sarah și Daniela sunt mame ale micuței Aurora și reprezintă un exemplu pozitiv de familie”. Una dintre cele două mirese a declarat: „Ne-am ales acum trei ani – au spus Daniela și Sarah. A fost o căsătorie simbolică căreia îi urmează acum uniunea legală. Suntem de mai mult timp o familie împreună cu fiica noastră Aurora, însă astăzi satisfacția de a fi și din punct de vedere legal e mare.”