O romanca a batut Harvardul

La un concurs international de drept comunitar, pledoaria Georgianei Ianus a fost mai convingatoare decat cea a unui tanar de la celebra institutie americana.

Georgiana Ianus, studenta a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti (UB), i-a convins pe judecatorii de la Maastricht (Olanda) ca poate pleda mai bine decat tinerii de la Harvard.

Intr-o competitie internationala de drept comunitar, care a avut loc luna trecuta, ea a ocupat locul I, surclasandu-l pe concurentul de la celebra universitate americana. Echipa Romaniei s-a clasat pe locul III, dupa SUA (Harvard) si Suedia (Stockholm). 

Patru fete si o speta Alina Ontanu, Ioana Dobrin, Ana Maria Pielmus, Irina Coman-Kund, Ovidiu Balaceanu si Georgiana Ianus sunt toti studenti in anul IV la Facultatea de Drept din Bucuresti. Antrenorii lor au fost Augustina Dumitrascu si Alexandra Dumitrescu, asistenti universitari.

Concursul la care au participat este bilingv, adica se vorbeste in engleza si in franceza, iar judecatorii pun intrebari incrucisate tocmai pentru a-i intimida pe concurenti. Pentru aceasta competitie, ei au invatat atat drept comunitar, cat si cum sa-si corecteze ticurile verbale. "Anul acesta au fost prezente 93 de universitati. Juriul nu stie din ce tara esti decat in momentul premierii", spune Augustina Dumitrascu. Pentru echipa din Romania, concursul a fost o dubla provocare, tinand cont ca patru fete si un singur baiat au fost nevoiti sa gaseasca raspunsurile corecte pentru o speta care viza o problema de drept comunitar al afacerilor, legata de regulamentul FIFA. "Cazul este inspirat din realitate, ceea ce este foarte important, pentru ca, practic, rezolvi un caz real", spune Ana Maria.

Avocatii care nu invata sa pledeze In timpul pregatirii, tinerii au fost filmati pentru a vedea ce ticuri au, pentru a invata sa vorbeasca in fata unui grup de judecatori. Asta, din cauza ca in cadrul facultatii se face prea putina practica in acest sens.

"Principala problema este ca noi nu avem cursuri speciale pentru pledoarii", spune Irina. "Cand pledezi, ai 15 minute la dispozitie, dar esti intrerupt destul de des, asa ca este dificil", adauga Augustina.

Cu toate acestea, Georgiana Ianus a castigat la Maastricht si, pe 16 martie, va participa la marea finala: "La Luxemburg vor fi 27 de judecatori, reprezentand fiecare stat membru al Uniunii Europene".

La competitie, tinerii au mers pe banii unor firme de avocatura din tara, care au tot interesul sa isi sponsorizeze viitorii angajati, dupa cum spune Augustina Dumitrascu. De altfel, studentii care au urcat pe podium la Maastricht au deja angajamente fata de mari firme de avocatura din Romania.

European Law Moot Court Competition (ELMC) este un renumit concurs de procese simulate in domeniul dreptului comunitar, organizat sub patronajul Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene.

Fotbalul in UE Cazul pe care l-au avut de rezolvat tinerii romani a fost: Kwame, Kofi Eko si F.C. Tomalona versus FIFA, UEFA si altii. Este vorba despre o speta cunoscuta in lumea fotbalului, a unui tanar ghanez care a ales sa joace la o echipa din UE.

Una dintre problemele ridicate in timpul procesului a fost legata de regulile impuse clubului, care trebuie sa se supuna reglementarilor UEFA si sa fie compatibile cu politicile privind libera circulatie in UE.

SFATUL INVINGATOAREI Justitia trebuie sa scape de "mortii vii"   Vorbeste fluent patru limbi straine, plus romana si aromana, care ii sunt limbi materne. A participat inca de la varsta de 13 ani la organizarea de tabere pentru copiii defavorizati. Este membra a Grupului de Dans si Cantec Aroman "Pilisterlu". Georgiana Ianus este studenta de la Drept care a surclasat un tanar de la prestigioasa Universitate Harvard la un concurs international de drept comunitar.

Tanara de la Universitatea Bucuresti a obtinut pentru prima data, pentru echipa Romaniei, locul I la Finala Regionala a concursului international de drept comunitar European Law Moot Court Competition - ELMC, care a avut loc la Maastricht. Georgiana crede ca justitia din Romania are nevoie de o reforma de la radacini, iar pana cand se va intampla acest lucru, ea isi continua studiile in strainatate, aplaudand-o pe Monica Macovei.

EVZ: Cum a fost competitia de la Maastricht pentru tine ?

Georgiana Ianus: Cel mai greu a fost in prima zi, pentru ca nu stiam nivelul celorlalti, nu stiam ce fel de intrebari vor veni si cat de buna este pledoaria mea in mod real.

A doua zi, potrivit regulamentului concursului, trebuia sa pledez o singura data, insa pentru ca judecatorii nu s-au putut decide intre mine si un student american, ne-au invitat pe amandoi sa pledam in ultima runda a regionalelor. In finala a fost, in mod paradoxal, cel mai usor. Desi pledam in fata tuturor judecatorilor, am reusit sa ma concentrez si sa raspund la toate intrebarile. 

In echipa ai fost Avocat General. De ce ai ales acest rol ?Cred ca m-a influentat mult experienta de anul trecut, cand am participat la acelasi concurs in calitate de rezerva. Am inteles atunci rolul Avocatului General la Curtea de Justitie a Comunitatilor. Neavand niciun interes in solutionarea cazului, asa cum au avocatii partilor, Avocatul General este chemat sa ofere judecatorilor opinia sa obiectiva cu privire la caz.

Desigur, aceasta trebuie sa fie foarte bine fundamentata, tinand cont atat de jurisprudenta, cat si de doctrina, insa ii este permis sa interpreteze dreptul comunitar foarte larg, mergand poate chiar mult mai departe decat s-au gandit cei care au scris tratatul acum 50 de ani. Mi s-a parut rolul care mi se potrivea, pentru faza orala, cel mai bine.

Ce crezi despre sistemul de justitie din Romania ?Cred ca justitia din Romania are nevoie de o reforma de la radacina. Pentru ca acest lucru sa fie posibil trebuie sa scapam de "mortii vii", asa cum i-a numit Gabriel Liiceanu pe cei care au fost crescuti, educati si care inca traiesc in mentalitatea comunista. Sigur ca nu se va putea face acest lucru intr-un timp asa scurt si sigur ca este cu atat mai trist cu cat acesti "morti vii" vor sa elimine oameni ca Monica Macovei.

Ce studiezi acum?Tocmai am terminat stagiul ERASMUS de un semestru la Facultatea de Drept, Universitatea Konstanz, Germania. Sunt studenta in anul IV la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si, in paralel, urmez un master I la Colegiul Juridic de Studii Europene (Paris I Pantheon Sorbonne) in domeniul dreptului european al afacerilor.

Ce vei face dupa ce termini facultatea?Pe termen scurt planuiesc un master in Germania sau Olanda, iar dupa mi-as dori sa ma intorc in tara, unde probabil ca voi lucra la BPV Grigorescu, biroul de avocatura unde am facut practica si care a sponsorizat echipa.