O Primărie din Vâlcea s-a transformat în grădiniţă. 100 de copii îşi ţin orele în Sala de Consiliu Local

Micuţii plâng pentru că stau îngrămădiţi. Câţiva dintrei ei au fost repartizaţi chiar şi în biroul contabilei. Primăria a avut bani de-o grădiniţă nouă dar n-a făcut nimic cu ei.

Insalubră şi cu structura de rezistenţă afectată, Grădiniţa nr 1 din oraşul  Băbeni - Vâlcea a fost închisă chiar în prima zi de şcoală de către Direcţia de Sănătate Publică pentru lipsa avizului de funcţionare. În lipsa unui spaţiu adecvat, primarul a decis să transforme sala de şedinţe a Consiliului Local  Băbeni în unitate de învăţământ pentru aproximativ o sută de preşcolari.

Saci cu jucării deşărtaţi în sala de şedinţe  Lângă masa ovală a consilierilor, educatoarele au înghesuit zeci de măsuţe, scăunele şi câţiva saci cu jucării. Pentru micuţii care nu au avut loc în sala de şedinţe, primarul le-a pregătit  biroul contabilei.

"Spaţiul este inadecvat, nu au loc, nu putem pune pe pereţi materiale didactice, jucăriile le ţinem în saci, nu au loc de joacă, este groaznic. Copiii plâng, nu vor să rămână pentru că sunt mulţi, aproape o sută, şi nu le place sala", susţine Eliodora Ciurea, educatoare.

Nici părinţii nu văd cu ochi buni schimbarea. "Cum s-au apucat ei de treabă în prima zi de şcoală? Până acum de ce nu au făcut reparaţii, ce au păzit toată vara, nu ştiau că în septembrie începe şcoala? Să le fie ruşine că îşi bat joc de nişte copilaşi!", spune Magdalena Bădescu, mămică a doi copii.

S-au apucat de renovări după începutul şcolii

Clădirea în care funcţiona grădiniţa este veche de aproape o sută de ani şi nu a a mai fost reparată de aproape trei decenii. Are acoperişul distrus, tavanele căzute, geamurile sparte şi nu mai prezintă siguranţă. Pentru reabilitarea clădirii este nevoie de 70.000 de lei dar primăria are în buget doar 5.000 de lei. "Atât au aprobat consilierii, mi-au spus că îmi ajung banii pentru reparaţii. Uite că nu ajung, trebuie să stau cu mâna întinsă la Consiliul Judeţean, mi-au promis că mă rezolvă şi în zece zile se termină lucrările", spune Ştefan Bogdan, primarul oraşului Băbeni.

Firma angajată pentru reabilitare lucrează cu doar cinci oameni. "Nu-i nevoie de mai mulţi. În două zile terminăm acoperişul, în alte trei zile rezolvăm interioarele. Avem de pus gips caraton pe tavane şi de dat cu var, nu schimbăm geamuri, nu facem lucrări de consolidare", afirmă şeful de şantier.

Au avut bani de grădiniţă nouă şi n-au fost în stare să-i cheltuie

Până  la finalizarea lucrărilor de reabilitare, dimineaţa în sala de şedinţe preşcolarii vor învăţa cântecele şi poezii, iar după - amiaza, aleşii locali îşi vor bate capul cu legi pentru comunitate.

În localitatea Băbeni învaţă peste 1.700 de elevi şi preşcolari în clădiri modernizate şi igienizate la începutul anului şcolar. Singura clădire în care nu s-a  făcut igienizare este Grădiniţa nr. 1 pentru că în ultimii ani SANEPID n-a dat aviz de funcţionare. În 2008, Guvernul a alocat 200.000 de lei pentru construirea unei noi grădiniţe însă primăria a pierdut banii pentru că nu a găsit la timp teren pentru construcţie.