Luni, 20 ianuarie 2020, Klaus Iohannis a ținut la ora 12 o conferință de presă.
Foarte bine! am strigat noi, fără să fim admiratori ai lui Klaus Iohannis. În campania electorală pentru prezidențiale, principalul concurent nu numai dinspre Dreapta, dar și dinspre toate părțile scenei politice – Dan Barna – i-a reproșat lui Klaus Iohannis absența din spațiul public timp de cinci ani. Dan Barna și-a înscris ca punct forte al programului său de viitor președinte o susținută comunicare cu opinia publică. Dan Barna n-a ajuns președinte. A ajuns Klaus Iohannis. Acesta a ținut cont de această mustrare, ce nu era numai din partea lui Dan Barna, și, după victoria asupra Vioricăi Dăncilă, s-a lansat într-o campanie spectaculoasă de comunicare publică. Așa se face că în trei luni Klaus Iohannis a avut mai multe intervenții decît în cinci ani de mandat.
Conferința de presă de luni, 20 ianuarie 2020, ține de această schimbare la față a lui Klaus Iohannis.
Din Marele Mut a devenit Marele vorbăreț.
E bine într-un fel.
E însă și rău.
Pentru că această schimbare la față are drept principală victimă Ludovic Orban.
Teoretic, Klaus Iohannis a convocat conferința de presă pentru a ne anunța că a trimis Parlamentului mult așteptata scrisoare prin care solicită, potrivit Constituției, ținerea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru ca Guvernul să-și poată asuma răspunderea în chestiunea celor două tururi. În numărul anterior scriam că se așteaptă scrisoarea din partea lui Klaus Iohannis. Scrisoarea a fost trimisă. Pe vremuri, Klaus Iohannis n-ar fi catadicsit să iasă în fața națiunii pentru a anunța c-a trimis o scrisoare Parlamentului, o scrisoare care, între noi fie vorba, n-a surprins pe nimeni. E limpede că președintele n-avea nevoie de o conferință de presă pentru ca națiunea să știe c-a trimis scrisoarea. Ajungea un Comunicat sec de la Președinție. Sau chiar o știre pe surse. De ce a ținut să convoace o conferință de presă luni, 20 ianuarie 2020?
Răspunsul ar putea să surprindă.
Pentru a-și putea spune punctul de vedere în legătură cu declarațiile lui Ludovic Orban de duminică, 19 ianuarie 2020.
La conferința de presă de luni, Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnaliști despre declarațiile scandaloase ale lui Ludovic Orban de duminică, 19 ianuarie 2020.
Iată cum a decurs dialogul:
„Jurnalist: Voiam să vă întreb, pentru că premierul a făcut ieri o afirmație referitoare la creșterea pensiilor și anume că nu este 100% sigur, aș vrea să citez exact din ce a spus «că pensiile vor crește cu 40%, respectiv punctul de pensie, din septembrie». Ați discutat cumva despre această chestiune? V-a informat premierul?
Klaus Iohannis: Este o chestiune care va fi analizată și discutată de Guvern, dar este dorința noastră comună să creștem pensiile și acest lucru a fost în repetate rînduri subliniat.
Jurnalist: I-ați solicitat cumva premierului ca această majorare să aibă cu siguranță loc?
Klaus Iohannis: Nu am discutat în această perioadă acea chestiune, ci am discutat acum despre angajarea răspunderii.
Jurnalist: Și încă o întrebare cu privire la dublarea alocațiilor. De asemenea, nu este sigur dacă acestea vor fi dublate la data de 1 august. Credeți că Guvernul va trebui să găsească neapărat resursele financiare necesare pentru ca alocațiile să fie dublate?
Klaus Iohannis: Eu cred că este foarte important ca Guvernul să găsească resursele pentru creșterea alocațiilor, da.”
Se vede cu ochiul liber că poziția președintelui în cele două chestiuni sensibile ale românilor e net diferită de cea a lui Ludovic Orban. Ludovic Orban a creat impresia în interviul de duminică, 19 ianuarie 2020, că realități cum ar fi creșterea punctului de pensie, sporirea alocațiilor pentru copii, nu constituie pentru el o chestiune de viață și de moarte. Numai din interviul de duminică, dar și din alte intervenții, Ludovic Orban a apărut drept un politician fără inimă, gata să sacrifice viața de fiecare zi a românilor de dragul austerității. Klaus Iohannia a apărut dimpotrivă ca un politician bun la inimă, care pune viața de fiecare zi a românilor mai presus de echilibrul bugetar.
Habar n-am dacă situația economică e de așa natură încît Guvernul să purceadă la o politică de austeritate mai ceva decît cea impusă de Nicolae Ceaușescu.
Sigur e că în timp de Ludovic Orban pierde în fața românilor, Klaus Iohannis cîștigă.
Cîștigă pe seama lui Ludovic Orban.
De ce a ținut Klaus Iohannis o conferință de presă luni, 20 ianuarie 2020? Pentru a nu scăpa ocazia să-i ardă o scatoalcă lui Ludovic Orban.
În nici un caz pentru că murea să anunțe c-a trimis scrisoarea la Parlament.
Să nu fi știut Klaus Iohannis că o ieșire în spațiul public, urmată de întrebări din partea presei, înseamnă în chip automat pronunțarea asupra unor probleme controversate ridicate de viața și activitatea Guvernului?
Ajungem astfel la un paradox.
De o prezență însemnată în spațiul public a lui Klaus Iohannis a fost nevoie în cei cinci ani de mandat, cînd la Guvernare era PSD.
Opinia publică, tot mai supărată de politica Guvernului PSD, aștepta de la președinte punerea la punct a Guvernului.
Numai că președintele, ieșind puțin în spațiul public, nu prea s-a pronunțat asupra vieții și activității Guvernului PSD.
Acum însă, ieșind des și cînd nu te aștepți, Klaus Iohannis se pronunță asupra vieții și activității Guvernului PNL mai mult decît a făcut-o în cazul vieții și activității Guvernului PSD.
Să nu știe asta Klaus Iohannis?
Cum să nu știe?
Și atunci de ce iese atît de des în spațiul public?
Cum de ce iese?
Tocmai pentru a pune Guvernul PNL pe coji de nucă.