O femeie care şi-a pierdut copilul într-un accident de maşină a apelat la cei mai buni specialişti în obstetrică, care au ajutat-o să aducă pe lume o fetiţă de nota 10.
Chiar dacă vârsta înaintată ar fi fost în mod normal un impediment, familia, în care şi soţul şi soţia au trecut de 50 de ani, a decis să facă un nou copil, după ce fiul lor, în vârstă de 21 de ani şi-a pierdut viaţa într-un tragic accident de circulaţie.
Au avut curajul de a o lua de la capăt
Cuplul de ingineri – informaticieni din Deva, a dorit păstrarea anonimatului asupra numelui, de teamă că decizia lor, neobişnuită de a procrea la o vârstă la care mai degrabă ar fi putut fi bunici, ar stârni discuţii în comunitate.
Cei doi însă şi-au dorit foarte mult încă un copil, după ce l-au pierdut pe primul băiat. "Părinţii nu au cedat, iar cu ajutorul nostru, la începutul săptămânii, mama a născut o fetiţă de trei kilograme", a precizat acad.dr. Ioan Munteanu, cel care a urmărit sarcina în toată perioada ei.
R.V., femeia în vârstă de 51 de ani a născut, marţi, prin cezariană, la clinica privată Athena din Timişoara, o fetiţă de trei kilograme care a primit nota zece la naştere. Pe toată durata sarcinii femeia a fost atent monitorizată. Mai mult decât atât, dat fiind riscul obstetric crescut, după cum a declarat Andreea Şutoi, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, mama a urmat şi un tratament de menţinere a sarcinii.
Sarcina a fost una dificilă, din cauza vârstei pacientei
Ca să îşi strângă din nou în braţe propriul copil, femeia a apelat la "părintele fertilizării in vitro din România", acad.dr. Ioan Munteanu, chiar dacă a reuşit să rămână însărcinată pe cale naturală. Doctorul a declarat că a fost necesar ca femeia să urmeze un tratament de menţinere a sarcinii, care a fost una "dificilă" din cauza vârstei pacientei.
Este cunoscut în literatura de specialitate că după vârsta de 40 de ani o femeie mai are doar între 15 şi 20% şanse să rămână însărcinată, toţi specialiştii din lume recomandând o supraveghere atentă a mamei şi fătului pe durata celor nouă luni. "A fost mai dificil, în primul rând din cauza vârstei la care s-a produs sarcina.
Era să piardă sarcina cu doar câteva zile înaintea naşterii
Mama a trebuit să fie urmărită extraordinar de atent. "Pacienta a venit la mine tot la trei săptămâni. Cu câteva zile înainte de naştere a avut o hemoragie care putea să coste viaţa copilului. Şansele de reuşită, după 40 de ani, sunt de 15-20 la sută, în lume, în funcţie de centru de dotare, de pregătirea medicilor. Sarcinile la peste 35 de ani sunt monitorizate permanent, pentru a observa dacă un copil este malformat, sau are alte probleme. De la acea vârstă nu se mai merge la întâmplare", a povestit acad.dr. Munteanu.
Acesta mai spune că faptul că a reuşit să ajute cuplul în etate să aibă din nou un copil este un cadou pe care şi-l face singur. « Această realizare medicală o consider un cadou la ceas aniversar, deoarece coincide cu ziua mea de naştere", a declarat acad. Munteanu, care a împlinit 73 de ani.
15 ANI DE FERTILIZARE IN VITRO ÎN ROMÂNIA
În general femeile care aduc pe lume copii la mai mult de patru decenii de viaţă recurg la fertilizare in vitro sau la inseminare artificială. Prima fertilizare in vitro în lume a fost făcută de un medic englez, în 1978, iar în 2010 a fost recompensat cu Premiul Nobel. În SUA, prima fertilizare in vitro a avut loc în 1981.
De atunci, s-au realizat peste trei milioane de naşteri, prin această metodă. În România, prima fertilizare in vitro este meritul academicianului timişorean Ioan Munteanu. S-a întâmplat în 1996, iar Daniel, băiatul care a venit atunci pe lume este baschetbalist, şi are o înălţime de 1,80 metri.
Academicianul Ioan Munteanu a inaugurat, în 20 mai în 1995, primul Centru de Fertilizare in Vitro din România, în Timişoara. Recent, acesta a fost însă închis de Ministerul Sănătăţii lpe motiv că nu îndeplineşte condiţiile. “A fost o grea lovitură dată medicinii", a spus acad. Munteanu. În România, potrivit profesorului Ioan Munteanu, circa 16 la suă din cupluri sunt sterile.
În acest context clinica Gynatal din Timişoara a devenit, săptămâna trecută, singurul centru din regiunea de vest acreditat de Ministerul Sănătăţii pentru a participa la programul naţional de fertilizare in vitro.
În afara ajutorului guvernamental, dacă optează pentru această provedură, vitorii părinţi trebuie să scoată din buzunar în jur de 2.400 de euro. O naştere, în regim privat, costă şi ea peste 1.000 de euro. La această sumă se mai adaugă şi alte cheltuieli.
"Cu câteva zile înainte de naştere a avut o hemoragie care putea să coste viaţa copilului. Şansele de reuşită, după 40 de ani, sunt de 15-20 la sută, în lume." ACAD. IOAN MUNTEANU, medicul care a supravegheat-o pe mama de 51 de ani