O nouă variantă Covid trezește îngrijoare printre medicilor. „Centaurus” se răspândește rapid în toată lumea

sursa: pixabay.com

O nouă subvariantă a virusului COVID-19, denumită „Centaurus”, se răspândeşte rapid în mai multe ţări. Experții în sănătate publică și-au exprimat îngrijorarea, dat fiind că această variantă care a fost depistată pentru prima oară în India și a ajuns deja în alte 10 țări, între care Marea Britanie, SUA, Australia, Germania și Canada.

Virologii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la apariţia unei alte variante a tulpinei Omicron, de COVID-19, care se răspândeşte rapid. Aceasta cunoscută ca BA.2.75, supranumită „Centaurus”, a fost detectată pentru prima dată în India la începutul lunii mai. De atunci a câștigat teren și a ajuns deja în Marea Britanie. Cazurile s-au înmulțit în ritm abrupt şi aparent mai rapid decât cele ale variantei extrem de transmisibile BA, după cum transmite The Guardian. Varianta BA.2.75 au fost detectată şi în alte 10 ţări, inclusiv în Marea Britanie, SUA, Australia, Germania şi Canada.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a desemnat „Centaurus” drept „variantă aflată în monitorizare” la 7 iulie. Acest lucru indică faptul că ar putea fi mai transmisibilă, dar dovezile sunt slabe. De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) monitorizează îndeaproape noua variantă.

Aceasta în condițiile în care specialiștii susțin că nu există încă suficiente mostre pentru a evalua severitatea acestei tulpine. Pe lângă creșterea rapidă și răspândirea geografică largă, experții au fost alertați de numărul mare de mutații suplimentare pe care BA.2.75 le conține, în raport cu BA.2, din care ar fi evoluat.

„Nu sunt atât mutaţiile exacte, ci mai mult numărul/combinaţia. Este greu de prezis efectul atâtor mutaţii care apar împreună”, a spus dr. Tom Peacock, virolog la Imperial College London.

Este primul medic ce a identificat Omicron ca o potenţială îngrijorare în noiembrie 2021.

Sursa foto: Gov.ro

Alexandru Rafila este optimist

Pe de altă parte, în ciuda îngrijorării pe care noul val pandemic îl stârnește la nivel internațional, ministrul Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, se declară optimist. În opinia sa, deși numărul cazurilor de Covid s-au înmulțit, boala nu mai prezint probleme. Alexandru Rafila compară Covid cu o banală răceală.

Ministrul PSD a apreciat că acest trend, de creștere, s-ar putea să dureze aproximativ 4-5 săptămâni, ajungând la 10.000 -12.000 de cazuri noi pe zi.

„Din fericire, nu sunt cazuri grave. Marea majoritate sunt, dacă vreţi, răceli banale, sigur, sunt şi cazuri mai serioase, care necesită spitalizare. Noi monitorizăm deja modul de încărcare al unităţilor sanitare cu persoane care au nevoie de asistenţă medicală de acest tip”, afirma ministrul Alexandru Rafila într-o intervenție la finalul săptămânii trecute.

În opinia sa valul pandemic se va epuiza până în toamnă, astfel că nu va fi nevoie de introducerea unor restricții noi.