O nouă taxă impusă pe piața de energie electrică. Subvenții pentru consumatori

Electricitate / Sursa foto: Arhiva EVZ

Discuția dintre guvernul grec și Comisia Europeană cu privire la contracararea efectelor noii crize de pe piața de energie electrică rămâne deschisă. Potrivit unor surse de rang înalt din cadrul Ministerului Energiei de la Atena, Comisia a manifestat înțelegere față de faptul că partea greacă trebuie să ia unele măsuri și că nu poate aștepta eventualele acțiuni pe care le va întreprinde Bruxelles-ul. În acest context, au fost discutate instrumentele care vor fi valorificate pentru ca prețurile mari să nu fie transmise consumatorilor.

Aceleași surse au mai spus că discuția este axată pe modul în care o astfel de intervenție va avea cel mai mic impact asupra funcționării pe termen lung a pieței și în acest context este de așteptat să fie folosită mai mult latura fiscală. Ce înseamnă acest lucru? Cel mai probabil scenariu luat în considerare este impunerea unei taxe pentru finanțarea cheltuielilor de subvenționare a facturilor, conform capital.gr.

Subvențiile în Grecia încep din luna decembrie

Grecia a arătat clar în cadrul discuțiilor că nu va lăsa ca prețurile predominante pe piața angro să fie transmise consumatorilor și, prin urmare, punerea în aplicare a subvențiilor va începe din luna decembrie. Aceleași surse au spus că există, daca va fi nevoie, instrumente și pentru companiile care nu vor fi acoperite de subvenții.

Grecia, drapel. Sursa foto: x.com

În orice caz, care va fi cuantumul cheltuielilor și, prin urmare, amploarea taxei ce va fi necesară se va vedea atunci când prețurile furnizorilor vor fi anunțate la începutul lunii decembrie.

De menționat că în cadrul întâlnirii din 22 noiembrie a fost creionată o primă imagine, iar guvernul grec va continua să fie în contact cu Comisia Europeană și vor urma și alte discuții în vederea definitivării formei și a modului de impozitare, care îi va viza cel mai probabil pe producătorii de energie.

Exportă aproximativ 30% din producție

Trebuie subliniat faptul că în timpul discuției s-a arătat clar că Grecia și piața greacă nu poartă nicio responsabilitate pentru problema care există în regiunea extinsă: dimpotrivă, Grecia contribuie cu exporturi de energie semnificative pentru a acoperi nevoile unor ţări terțe.

Concret, piața greacă dispune de suficiente conexiuni și exportă aproximativ 30% din producția sa. De asemenea, piața greacă dispune de energie flexibilă de la terminalele de gaz natural, dar în același timp își crește și capacitatea bateriilor, precum și acumularea prin pompare.

Cu alte cuvinte, autoritățile de la Atena au subliniat, iar reprezentanții Comisiei Europene au recunoscut că piața greacă nu creează probleme pe piața energiei, ci, dimpotrivă, contribuie la soluționarea lor. (Traducerea-Rador)