Persoanele care amână o gustare îşi diminuează pofta pentru alimentul respectiv, arată un studiu al oamenilor de ştiinţă portughezi.
Aveţi poftă de îngheţată, chipsuri sau orice altceva de la care încercaţi să vă abţineţi? Amânaţi-o! Cercetătorii de la Catolica-Lisbon School of Business au dovedit că dorinţa de a consuma un anumit aliment scade pe măsură ce amânaţi momentul satisfacerii poftei, informează portalul medical Medicinenet.com. Rezolvaţi situaţiile conflictuale În plus, persoanele care aplică această strategie, ajung să consume cantităţi mai mici din alimentul respectiv în săptămâna următoare. Secretul este ca amânarea să fie făcută pentru un moment vag, din viitor. Atunci când apare o poftă, oamenii se gândesc de cele mai multe ori că au două opţiuni: să cedeze sau să reziste. „Dacă cedezi, de obicei te simţi vinovat. Dacă te abţii, te simţi deprivat şi este posibil ca mai târziu să consumi cantităţi exagerate din alimentul respectiv, Noi propunem o a treia opţiune. Să îţi spui că o să mănânci mai târziu, ceea ce te scuteşte de conflictul iniţial”, precizează Nicole Mead, asistent universitar la Catolica-Lisbon School. Teste cu bomboane şi chipsuri Cercetarea a cuprins mai multe grupe de studiu, printre care una cu adulţi cărora li s-au pus la dispoziţie bomboane şi una cu elevi de liceu cărora li s-au oferit chipsuri. Unei părţi dintre participanţi li s-a spus că pot mânca din alimentele respective, altora ca nu au voie şi unei a treia sub-grupe că pot mânca mai târziu. Rezultatele au arătat că cei din ultima sub-grupă au mâncat cele mai mici cantităţi de alimente hipercalorice atât imediat după experiment, cât şi în săptămâna următoare. Amânarea îi dă psihicului posibilitatea să se liniştească şi vă poate scoate din starea conflictuală pe care o presupune luarea unei decizi, conchid specialiştii.