O nouă ședință tensionată la PNL. Nicolae Ciucă reproșează lipsa de implicare a parlamentarilor

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Conducerea PNL a avut o ședință tensionată, ca majoritatea celor din ultima perioadă, în condițiile în care se apropie rotativa la guvernare. Premierul Nicolae Ciucă le-a reproșat parlamentarilor liberali că nu se mobilizeză pentru votul pe probleme importante. Reproșurile au avut loc în condițiile în care PNL dorește să-și impună reprezentantul la conducerea ANRE, iar UDMR a anunțat că va boicota ședința de plen, programată la această oră.

Ședința internă a conducerii PNL a fost extrem de tensionată, conform unor surse interne. De altfel, pe măsură ce timpul trece și se apropie rotativa la guvernare, tensiunile cresc la nivelul partidului, iar reproșurile sunt la ordinea zilei.

De această dată, reproșurile au pornit de la votul programat în Parlament pentru desemnarea noii conduceri a ANRE. Nicolae Ciucă le-a reproșat parlamentarilor din propriul partid că nu reușesc să se mobilizeze la voturile pe legi importante. El a atras atenția asupra prezenței slabe a reprezentanților partidului în astfel de momente, conform unor surse politice din rândul participanților la ședință.

Deputații și senatorii vor vota o nouă conducere a ANRE, iar favorit să ocupe poziția de director ar fi George Niculescu, secretar de stat în MInisterul Energiei, susținut de PNL. Doar că o astfel de decizie nu a fost pe placul conducerii UDMR, care l-a propus pe Zoltan Nagy-Bege, actualul vicepreședinte ANRE.

George Niculescu, actual secretar de stat în Ministerul Energiei, este favorit pentru preluarea funcției de președinte al ANRE, urmând să fie votat de parlamentarii PSD și PNL. În schimb, PSD ar urma să facă propunerea pentru șefia ANCOM, arbitrul pieței telecomunicațiilor.

În acest context, parlamentarii UDMR au anunțat că vor boicota ședința de vot, astfel că PNL și PSD ar putea avea emoții la adunarea voturilor necesare.

Nicolae Ciucă despre rezolvarea crizei cerealelor

Totodată, Premierul Nicolae Ciucă a abordat și criza cerealelor ieftine din Ucraina, în condițiile în care ministrul Agriculturii, Petre Daea, urmează să aibă o discuție cu omologul său ucrainean. Nicolae Ciucă a afirmat că o decizie cu privire la măsurile ce vor fi adoptate pentru rezolvarea acestei crize vor trebui luate în concordanță cu reglementările Comisiei Europene. El a comentat, astfel, cererea PSD de a suspenda importurile de cereale din țara vecină afectată de război.

„Am luat o decizie ca, împreună cu alţi cinci premieri, să înaintăm Comisiei o solicitare prin care să se efectueze o analiză concretă a situaţiei legate de impactul pe care l-a avut importul de cereale din Ucraina şi, în mod deosebit, tranzitul de cereale asupra preţului la anumite contingente de produse agricole. Până în acest moment, vă pot spune că astăzi după-amiază urmează să aibă loc o şedinţă condusă de vicepreşedintele Comisiei Dombrovskis, în care se vor analiza solicitările noastre şi sperăm ca imediat la finalul acestei şedinţe să primim şi un răspuns la scrisoarea pe care am înaintat-o", a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat în legătură cu suspendarea importurilor de cereale şi de alte produse din Ucraina.

Premierul a mai precizat că are în vedere o serie de măsuri care urmeză să fie stabilite în colaborare cu Comisia Europeană „pentru a avea o măsură unitară”. El a mai spus că țara noastră primeşte de la Comisie sprijin pentru agricultori şi investiţii.

„Trebuie să ţinem cont de faptul că în acest moment se aplică un regulament al Uniunii Europene, Regulamentul 870 din mai anul trecut, şi de asemenea are o perioadă de aplicare de un an de zile, care trebuie revăzută. România poate să ia decizii împreună cu Comisia Europeană şi aţi văzut foarte clar că inclusiv Polonia, care a anunţat un set de măsuri, a revenit asupra lor, după discuţiile cu Comisia. (...) Trebuie să ţinem cont că în România primim anual şi distribuim 3 miliarde de euro de la Comisia Europeană sprijin direct 2 miliarde către agricultori şi un miliard şi ceva pentru investiţii. Avem nevoie ca, în acest context, măsurile pe care le luăm să aibă un consens şi, de asemenea, să fie îndreptate astfel încât să sprijinim, nu să afectăm”, a adăugat premierul.