O nouă pensie în România! Legea a fost votată în Parlament. Ce români vor beneficia de aceste sume

Pensie. Sursa foto: Arhivă EVZ

O nouă pensie pentru români! Deputatul PNL Raluca Turcan a anunțat că Legea activităților casnice a fost votată de Parlament. În această lege intră o nouă categorie de români care va putea beneficia de pensie, având în vedere că noul act normativ permite ca şi lor să li se plătească contribuțiile pentru pensie.

Raluca Turcan a anunțat că Legea activităților casnice a fost votată de Parlament. Ea afirmă că proiectul a fost bugetat prin PNRR şi marți a fost votat de Camera Deputaților, fiind ”un prim pas de reformă în domeniul ocupării, care are şi un impact corect, pozitiv, în domeniul pensiilor publice”.

Raluca Turcan arată că valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei, iar numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic. În acelaşi timp, de tichete de activități casnice pot beneficia şi angajații, sub formă de primă sau bonus, pe lângă salariul de bază stabilit.

Legea activităților casnice a fost votată de Parlament

Raluca Turcan, fost ministru liberal al Muncii, a vorbit despre cât de importantă este legea, precizând că legea se ocupă de două mari probleme pe care le au angajații care muncesc la negru.

Jalon PNRR – ÎNDEPLINIT! Am lăsat proiectul de lege privind reglementarea activităților casnice la Ministerul Muncii. A fost bugetat prin PNRR și astăzi a fost votat de Camera Deputaților. Este un prim pas de reformă în domeniul ocupării, care are și un impact corect, pozitiv, în domeniul pensiilor publice.

Acest proiect de lege țintește două mari probleme pentru persoanele care muncesc, de cele mai multe ori, munca la negru, a declarat fostul ministru PNL, şi spune:

  • să crească gradul de ocupare în rândul persoanelor cu nivel de calificare redus;
  • se fie redus fenomenul muncii nedeclarate în domeniul activităţilor casnice;
  • să scadă numărul de şomeri;
  • să se îmbunătăţească rata de participare a forţei de muncă feminine pe piaţa muncii;
  • să crească nivelul de protecţie socială.

Oamenii nu vor fi puși pe drumuri și nu vor avea nevoie nici de contracte de muncă

Raluca Turcan dezminte cu privire la speculațiile conform cărora se dorește ca oamenii să plătească în plus contribuții și impozitul.

Pentru aceasta nu vor avea nevoie de contracte de muncă și nu vor fi puși pe drumuri. Pentru a dobândi statutul de asigurat și vechime în muncă vor trebui să aibă o medie de 85 de tichete pe lună. În zonele cu persoane care au competențe/abilități digitale, acest raport juridic poate fi încheiat printr-o platformă digitală!!!! În zone în care acest lucru nu poate fi realizat, tichetul se achiziționează și preschimbă prin operatori de servicii publice.

S-a speculat că îi punem pe oameni să plătească în plus contribuții și impozitul. De aceea fac următoarele clarificări:

  • prestatorul nu plătește nimic din banii pe care îi câștigă;
  • contribuțiile sunt plătite în plus de către beneficiarul de activități și sunt operaționalizate de către Agențiile de Ocupare a Forței de Muncă;
  • efortul financiar nu este mare. Dacă astăzi cineva primește 1500 de lei la negru, prin aceste tichete beneficiarul plătește 200 de lei în plus, dar avantajul este că cel care prestează munca este asigurat și are contribuție la pensie.

Valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei

Valoarea tichetelor de activități este de 15 lei, iar numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic. Aceste tichete ar urma să fie emise pe suport de hârtie de către ANOFM, existând și o platformă în acest sens.

Valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei, iar numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic. În același timp, de tichete de activități casnice pot beneficia și angajații, sub formă de primă sau bonus, pe lângă salariul de bază stabilit.

Tichetele de activități casnice sunt emise pe suport de hârtie sau electronic de către Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM). Va exista și o platformă, sub formă de aplicație pe telefon, de unde beneficiarii le vor putea cumpăra, iar prestatorii le vor putea preschimba în bani fie pe aceeași platformă, fie cu ajutorul poștașului, fie prin agențiile pentru ocupare a forței de muncă.

Beneficiarul casnic poate cumpăra tichete ori de câte ori este necesar, dar este obligat să le valorifice în termen de 12 luni de la data achiziționării. Cei care utilizează într-un an calendaristic cel puțin 600 astfel de tichete pot beneficia gratuit de încă 75 în anul următor, la cerere, prin intermediul agențiilor teritoriale de ocupare a forței de muncă, din bugetul asigurărilor pentru șomaj și în limita fondurilor alocate cu această destinație.

Până la sfârșitul trimestrului I din 2026 se preconizează că în evidenţele ANOFM vor fi înregistrați peste 100.000 de oameni care muncesc, a concluzionat Raluca Turcan.