O nouă modă: vile din barăci muncitoreşti

Doi tineri arhitecţi proiectează locuinţe realizate din module de tipul celor în care locuiesc muncitorii pe şantiere.

Doi arhitecţi din Timişoara, Romeo Szorad şi Andrei Racolţa, realizează proiecte de case ce pot fi construite din materiale neconvenţionale. Astfel, casele, vilele şi chiar blocurile de trei etaje concepute de arhitecţii timişoreni sunt realizate din banalele containere folosite pe şantiere. Produsul finit se numeşte „smart home“ („casă deşteaptă“ - n.r.) şi e o opţiune demnă de luat în calcul de cei care vor o locuinţă mai ieftină şi sunt dispuşi să trăiască într-o casă neconvenţională. Pereţi tip „sandwich“ „Casele deştepte“ propuse de cei doi arhitecţi sunt alcătuite din module metalice cu dimensiunile de 2,5 metri lăţime, 6,16 metri lungime şi 2,5 metri înălţime. „Chiar dacă par nişte spaţii înguste, acestea se pot modifica sau îmbina, rezultând un produs absolut contemporan“, explică arhitectul Romeo Szorad. Containerele au pereţi „sandwich“, dublu termoizolaţi şi cu pernă de aer, iar costul unuia, în funcţie de finisaje, variază între 5.000 şi 8.000 de euro.

Ideea celor doi tineri se foloseşte pe scară largă în Statele Unite ale Americii, dar şi în ţările din Europa de Vest. „Am făcut o casă pentru un client care are o fabrică unde se pot confecţiona aceste containere. Aşa ne-a venit ideea, mai ales că şi el a fost de acord să le producă“, mai spune Szorad. Prima casă va fi gata la vară Primul proiect este în faza de obţinere a autorizaţiilor necesare, iar beneficiarii, un cuplu timişorean, se vor putea muta în casă nouă cel mai probabil la sfârşitul primăverii. Sorin Onişor este profesor de meserie şi are de ceva vreme un teren în Chevereş, la 20 de kilometri de Timişoara. Gândindu-se că leafa de dascăl nu-i va permite vreodată să-şi construiască o casă, a comandat o „casă deşteaptă“ imediat ce a aflat despre acest proiect de la nişte prieteni. Vilă la preţ de garsonieră

„E mult mai ieftin decât să construieşti o casă în stil tradiţional, din cărămidă spre exemplu. Casa mea va avea două niveluri: trei containere la parter şi două la etaj. Va arăta aproape cubist. Mie îmi plac lucrurile interesante. Am vrut o casă luminoasă şi spaţioasă şi aşa va fi“, spune entuziasmat Sorin Onişor, primul român care se va muta într-o vilă-container.

O casă realizată din containere ajunge la mai puţin de jumătate din preţul uneia din materiale tradiţionale. O vilă cu un nivel, construită din cinci containere, costă 40.000 de euro, în timp ce una similară din cărămidă sare de 100.000 de euro. Un alt avantaj îl reprezintă faptul că aceste containere sunt realizate în maximum zece zile.

Apoi, construcţia casei presupune realizarea fundaţiei şi a unei infrastructuri, modulele urmând a fi sudate şi prinse direct pe teren. O vilă din containere la cheie poate fi gata într-o perioadă cuprinsă între două şi patru săptămâni, ceea ce înseamnă că durează mai mult să obţii autorizaţiile necesare decât construcţia propriu-zisă.