O nouă explozie a preţurilor! Avertisment dur al specialiştilor. Va apărea foametea în unele țări

Cereale. Sursa: Arhiva EVZ

Organizația pentru Alimente și Agricultură avertizează că prețurile la alimente vor crește cu până la 20% și că există risc de foamete în unele țări mai puțin dezvoltate, care depind cerealele din Rusia și Ucraina.

Organizația pentru Alimente și Agricultură (FAO) anunță că Ucraina, unul dintre cei mai mari cultivatori de cereale din lume, s-ar putea să nu mai aibă recolte în acest an din cauza invaziei Rusiei. Dacă războiul se va prelungi, sunt mari semne de întrebare în privința exporturilor rusești, având în vedere sancțiunile economice impuse Moscovei, scrie Reuters.

Potrivit FAO, Rusia  și Ucraina sunt printre cei mai mari exportatori de cereale la nivel global. Dețin 19% din producția mondială de orz, 14% din cea de grâu și 4% din cea de porumb. Rusia este, de asemenea, și cel mai mare exportator de îngrășăminte.

„Probabilele perturbări ale activităților agricole la acești doi exportatori importanți ar putea escalada puternic lipsa de securitate alimentară de la nivel global“, a spus directorul general al FAO, Qu Dongyu, potrivit sursei citate.

Probleme de aprovizionare

Indicele de preț la alimente a atins deja un vârf în luna februarie și este mai mult decât clar că va avea în continuare o evoluție ascendentă.

Potrivit FAO, nu toate exporturile realizate până acum de Rusia și Ucraina vor fi preluate de altă țări. Mai mult, Ungaria și Serbia au anunțat că interzic exporturile, iar Bulgaria a spus că le va diminua până își va face stocurile necesare pe plan intern.

În acest context, cumpărătorii internaționali se îndreaptă spre România, care încă nu a interzis exporturile. Capacitatea țării noastre este însă limitată și nu va putea acoperi necesarul.

Prețurile vor exploda

Toate aceste probleme din piață vor avea un singur efect. Creșterea foarte mare a prețurilor la alimente, dar și foamete în unele țări.

„Îngrijorător este că rezultatul va fi o creștere a prețului la alimente între 8% și 22% peste nivelul lor deja crescut”, mai spune FAO.  Organizația mai estimează și că între 20% și 30% dintre terenurile folosite pentru a cultiva cereale de iarnă, porumb și floarea soarelui, nu vor mai putea fi plantate sau recoltate în sezonul 2022/2023.

Organizația mai avertizează și că ne așteaptă chiar o perioadă de foamete. 50 de țări, inclusiv unele puțin dezvoltate, depind de Rusia și Ucraina în ceea ce privește cerealele. Potrivit FAO umărul de oameni malnutriți ar putea crește cu încă 8-13 milioane până în 2023.