O nouă enigmă postdecembristă: Ce a decis PSD în privința Legii Grațierii? PSD, nu Liviu Dragnea, pentru că Liviu Dragnea nu e personaj colectiv | ROMANIA LUI CRISTOIU

Cînd am aflat de ici- colo că pentru miercuri, 10 mai 2017, a fost programată şedinţa Comitetului Executiv Naţional, am tresărit. În ultima vreme, în Partid, în Guvern şi în Parlament PSD s-a confruntat cu o serie de probleme dificile, mai toate reclamînd adoptarea unei decizii de către conducerea colectivă a formațiunii. Printre aceste probleme la loc de frunte se numără şi Legea Graţierii.

 Aşa cum am mai scris, evenimentele din ultimele patru luni, mai precis, de la Criza provocată de OUG 13, definite prin conflictul dintre PSD şi TeFeLişt, prin presiunea internațională asupra Guvernului din suspiciunea că partidul de guvernămînt intenţionează să graţieze corupţii apelînd la tot felul de şmecherii, au semnalat necesitatea ca PSD să ia o decizie faţă de Legea Graţierii. De fapt nu o decizie, ci mai multe, pentru că în spaţiul public, din cauza schimbului de vorbe de pe facebook, a unor iniţiative precum cea a lui Şerban Nicolae, iute condamnate de Liviu Dragnea, a presiunii exercitate de televiziunile de casă ale partidului, de intervenţiile confuze ale comunicatorilor, Legea Graţierii reclamă răspunsuri la mai multe întrebări, toate date, repet, nu de Liviu Dragnea, nu de Şerban Nicolae sau de Sorin Grindeanu, ci de conducerea colectivă a PSD:

Mergem mai departe cu procesul parlamentar de aprobare a Legii sau o retragem?

Dacă mergem mai departe, ce riscuri ne asumă?

2) Legea trebuie să vizeze şi faptele de corupţie?

3) În cît timp trebuie ca Legea să fie votată?

Repet, răspunsurile la aceste întrebări trebuie să ia forma unor hotărîri ale conducerii colective.

Nu numai pentru că aşa cere minima democraţie în orice partid postdecembrist, dar şi pentru că, odată luate nişte decizii, toţi liderii PSD vor şti ce să spună în public, ce să voteze şi, mai ales, tot partidul va acționa unitar în susţinerea unei poziţii. Dacă, de exemplu, la a doua întrebare se răspunde pozitiv, atunci întreg Partidul îşi asumă responsabilitatea de a face faţă oricărei Crize provocate de continuarea Procesului în cazul Legii Graţierii.

De ce am tresărit auzind că va avea loc o şedinţă a Consiliului Executiv Naţional? Pentru că potrivit aliniatului 1, articolul 166, al Statutului, Legea fundamentală a PSD, „Comitetul Executiv Naţional al PSD este organul de conducere şi de decizie al partidului care coordonează activitatea acestuia între şedinţele Consiliului Naţional.”

Desigur, pentru o decizie atît de importantă precum cea despre Legea Graţierii, bine ar fi fost dacă era convocat Consiliul Naţional. Ţinînd cont de dificultăţile de logistică, de treburile curente pe care le au activiştii PSD, pînă la urmă şi Comitetul Executiv e bine să fie convocat. Nu de alta, dar potrivit alineatului 1 şi 2 al articolului 157, Comitetul Executiv are o componență menită ai da ipostaza de organism de conducere colectivă îndreptățit să-și asume decizii cruciale privind activitatea Guvernului şi a Majorităţii parlamentare.

Alineatul 2 al articolului 166, stabileşte şi felul în care se convoacă şedinţa CExN: „Comitetul Executiv Naţional al PSD se întruneşte lunar sau ori de cîte ori este necesar, la convocarea Preşedintelui PSD, a Biroului Permanent Naţional sau a cel puţin 1/3 din numărul membrilor săi.”

De ici- colea, auzisem doar că va fi o ședință a CExN. Om serios în meseria numită Istoric al clipei, ca şi în meseria de Istoric în general, am vrut să văd dacă e o şedinţă lunară obișnuită sau una extraordinară, convocată de urgență.

Dacă e şedinţă convocată, înseamnă că PSD se confruntă cu o serie de probleme ale căror limpezire nu mai suferă amînare. O şedinţă extraordinară dă Ordinii de zi un caracter de document de excepţie.

Unde puteam să văd despre ce şedinţă e vorba, cînd şi unde va avea loc şi mai ales ce ordin de zi va avea decît pe site-ul oficial al PSD? Pe site-ul oficial nici un rînd despre preconizata şedinţă.

Am luat la rînd intervenţiile publice ale liderilor PSD, convins că într-una din ele voi găsi date despre şedinţa CExN. Cu excepţia lui Liviu Dragnea, în monitorizările intervenţiilor publice din ultima vreme ale liderilor PSD n-am găsit nici o referire la o reuniune a conducerii PSD. Ceva de genul, dar despre asta vom discuta la şedinţa CExN care va avea loc pe ..., după cum deja am fost înștiințați – sau, o să spun mai multe la şedinţa CExN care va avea loc pe …

Cuvîntul şedinţă apare prima şi singura dată la taifasul pe picior organizat de Liviu Dragnea joi, 4 mai 2017, după întîlnirea cu ministrul afacerilor europene din Guvernul Federal German.

N-a fost o conferinţă de presă convocată anterior. A fost o conferinţă de presă tipic carpatină. La ivirea lui Liviu Dragnea, fătucele şi guguştiucii s-au năpustit asupra lui cu microfoanele. Nu pentru a-i face cucuie, ci pentru a-l întreba chestiuni la ordinea zilei.

Cuvîntul şedinţă apare în acest taifas de la minutul 20,25 pînă la minutul 21,01: „Privind Legea graţierii, aţi vorbit cu Şerban Nicolae?

Nu am vorbit, am postat pe facebook un text în care am reiterat ce susţin de ceva timp, un punct de vedere pe care nu mi-l schimb, nu vreau să se graţieze faptele de corupţie, sunt destul de dezamăgit de cum a funcţionat pînă acum Comisia Juridică de la Senat în această privinţă.

Legea graţierii nu va cuprinde graţierea faptelor de corupţie!

Senatorii PSD nu au votat împotriva amendamentelor, s-au abţinut, cum comentaţi? Pe mine mă interesează ca legea să nu conţină acele amendamente, ele nu vor intra în comisie, dacă senatorii PSD au votat sau s-au abţinut pentru speţă contează mai puţin, contează pentru partid dar nu discut asta.

De ce sunteţi dezamăgit? Afectează această poziţie partidul?

Îmi rezerv dreptul de a spune asta în partid. Colegii dumneavoastră sunt pentru graţierea faptelor de corupţie? Va fi o şedinţă? Din punctul meu de vedere, categoric NU vom discuta despre subiect, unii colegi înţeleg să respecte ce se spune în partid, partidul nu trebuie respectat doar înainte de a primi confirmarea că eşti pe o listă, partidul trebuie respectat şi ulterior.

Păreri personale putem avea în baie dar nu în numele partidului, eu cînd vorbesc, vorbesc ca Preşedinte PSD.

Vor rămîne aceşti senatori, domnule Dragnea?

Vom vedea.

PSD-ul nu este un partid rău.

Sunteţi dezamăgit de cum a condus Şerban Nicolae comisia?

Sunt dezamăgit de faptul că s-a luat o decizie, au fost poziţii publice, cu toate astea unii colegi consideră că sunt doar păreri personale iar ei nu sunt singuri, nu sunt independenţi.

Ce vom face în partid vom discuta acolo”. Din cîte se vede, Liviu Dragnea invocă la un moment dat o şedinţă, anunțînd că se va discuta acolo.

De bloc?

De eleşteu?

De familie?

Din intervenţie nu se poate şti dacă e şedinţa CExN şi cu atît mai puţin cînd, unde şi cum va avea loc.

Că va avea loc o şedinţă a CExN miercuri, 10 mai 2017, am aflat de pe surse. Miercuri, 10 mai 2017, a avut loc şedinţa CExN.

Lunară? Extraordinară? Convocată de cine? Pînă la finele şedinţei n-am putut afla. Nici după şedinţă, n-am putut afla.

Despre ce s-a discutat în şedinţă şi ce s-a decis am aflat din conferinţa de presă ţinută de Liviu Dragnea. Normal ar fi fost ca presei să i se remită un Comunicat oficial care să prezinte ordinea de zi şi deciziile luate. După aceasta, purtătorul de cuvînt al PSD ţinea o conferinţă de presă în care relaţia pur şi simplu ce s-a întîmplat şi ce s-a vorbit înăuntru.

Seara, apoi, Liviu Dragnea putea merge la un interviu tv, în care să lămurească deciziile şi, fireşte, să prezinte atît poziţia adoptată de toţi colegii săi cît şi poziţia sa.

Nu s-a întîmplat nimic din toate acestea. Pe post de Comunicat şi de purtător de cuvînt al PSD a apărut Liviu Dragnea.

Urmărind stenograma conferinţei de presă m-am grăbit să văd ce a zis Liviu Dragnea că s-a zis și s-a decis în CExN în privinţa Legii graţierii.

Despre asta Liviu Dragnea a zis următoarele:

„Eu am ridicat această problemă colegilor mei, să ne gîndim serios în perioada următoare dacă această lege a graţierii mai este oportună. Pentru că din păcate, s-a plecat în elaborarea acestei legi de la problemele din penitenciare şi de la condiţiile de detenţie din România şi s-a încercat şi eventual se încearcă să se rezolve alte probleme pe care le are sistemul de justiţie şi despre care se vorbeşte de luni de zile, poate de ani de zile în România. Într-adevăr, se vorbeşte de o perioadă de timp de abuzurile unor procurori repet, al unor procurori, de nişte decizii discutabile ale unor judecători, despre influenţe, presiuni din partea unor instituţii asupra unor judecători despre necesitatea adoptării unei legi a răspunderii magistraţilor dar, cu precizarea că trebuie clarificate aceste răspunderi dar completate şi cu protecţie pentru judecători în faţa unor eventuale presiuni sau influenţe, de asemenea se vorbeşte despre imperfecţiunea definirii unor infracţiuni, se vorbeşte despre posibilitatea diversificării modului în care se execută pedepsele dar toate aceste teme nu vor fi rezolvate prin legea graţierii. Legea graţierii nu rezolvă nici o temă de genul acesta. Poate eventual rezolva o parte din efecte, dar nu cauzele. Ori în aceste condiţii trebuie să ne gîndim serios dacă această lege mai este oportună.”

Eu unul, deşi obişnuit să citesc şi printre rînduri, n-am înţeles nimic în privinţa Legii Graţierii:

1) S-a discutat de către CExN dacă PSD să meargă sau nu mai departe cu Legea?

2) Dacă da, s-a luat vreo decizie? Din cîte se vede, Liviu Dragnea ne-a spus ce-a zis el colegilor.

El însă nu e CExN.

Normal ne întrebăm:

Dar colegii ce-au zis?

Mai e sau nu oportună Legea Graţierii? Au decis membrii CExN „să ne gîndim serios dacă aceasta mai este oportună”? Dacă da ce se înţelege prin ne?

Membrii CExN?

Toţi membrii PSD?

Membrii Guvernului?

Membrii familiei lui Liviu Dragnea?

Am pornit la drum cu gîndul că voi afla răspunsul la cîteva întrebări şi în loc de cîteva răspunsuri, m-am pomenit şi cu mai multe întrebări.

Cea mai importantă e aceasta.

În timp ce ne gîndim serios, Legea Graţierii îşi continuă drumul în Parlament?