Potrivit lui Alexandru Săndulescu, director în cadrul Ministerului Economiei, insolvenţa Hidroelectrica s-ar putea încheia în luna noiembrie a acestui an, acesta invocând discuţiile pe care le-ar fi avut cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Băncii Mondiale.
"Din discuţiile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Băncii Mondiale la care am asistat, am înţeles că undeva prin noiembrie urmează să fie ridicată insolvenţa Hidroelectrica. Deci poate Hidroelectrica să intre într-un regim de funcţionare normală. Rămâne să vedem dacă acest lucru se va şi adeveri", a declarat Săndulescu, citat de Agerpres.
Administratorul judiciar al companiei, pe de altă parte, a declarat de mai multe ori că insolvenţa nu va putea fi finalizată în acest an, iar un termen realist ar fi undeva la jumătatea anului viitor.
"Unii trâmbiţează triumfalist ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă în octombrie-noiembrie. Încă nu este oportun. Unii cred că insolvenţa s-a terminat prin denunţarea contractelor cu băieţii deştepţi. Din punctul meu de vedere nu este posibil", declarase cu o lună şi jumătate în urmă Remus Borza, administratorul judiciar. Zeci de contestaţii rămase de judecat Declaraţia lui Borza venea după ce premierul Victor Ponta susţinuse anterior că ieşirea din insolvenţă a companiei va avea loc în septembrie sau octombrie.
În cadrul procedurii, au fost denunţate până acum mai multe contracte bilaterale încheiate de societate în ultimii ani. Acesta este însă doar începutul, paşii următori fiind judecarea contestaţiilor la tabelul preliminar al creditorilor (câteva zeci la număr) şi judecarea contestaţiilor la măsura de denunţare a contractelor bilaterale.
După aceea va urma realizarea tabelului final al creditorilor, depunerea şi votarea unui plan de reorganizare judiciară şi punerea în aplicare a acestuia. Evident, pe parcurs pot apărea multe alte contestaţii care pot prelungi termenul de finalizare a insolvenţei chiar şi cu un an sau doi.
Hidroelectrica a solicitat intrarea în insolvenţă în data de 15 iunie 2012, ulterior denunţând mai multe contracte cu traderi de energie, contracte considerate a produce pierderi pentru statul român, dar şi păguboase pentru companie.