O meserie periculoasă: prezentatoare de televiziune în Afganistan

„Toate crainicele de pe canalele de televiziune sunt rugate să respecte valorile islamice şi afgane". Acesta este numai unul dintre „punctele” comunicatului de presă distribuit oficial de către Ministrul Culturii afgan, Sayed Makhdoom Rahin.

Conform watoday.com, prezentatoarelor li se mai indică să poarte  văl pe cap şi să se machieze foarte discret. Ministrul şi-a motivat apelul spunând că a primit plângeri din partea membrilor parlamentului şi a publicului larg cum că prezentatoarele nu respectă etica islamică.

În Afganistan sunt aproximativ 120 de femei prezentatoare de televiziune, iar măsura i-a înfuriat pe jurnalişti, care spun că aceasta este dovada că autorităţile cred că talibanii vor ajunge iar la putere şi că guvernul nu vrea decât să-i impresioneze pe talibani, imitându-le vederile ultraconservatoare.

Frecvent ameninţate sau ucise “Suntem la începutul unor discuţii serioase de pace, iar guvernul vrea să demonstreze că gândeşte ca talibanii”, a declarat Zarghoona Roshan, o jurnalistă afgană. Directorul executiv al unui grup media afgan, Abdul Mujeeb Khalvatgar, a declarat: „Ne este teamă că această presiune reprezintă începutul unei limitări media şi asta este din cauza talibanilor. Le pavează calea”.

Un studiu global efectuat de Fundatia Thomson Reuters a scos la iveala o listă a ţărilor în care simplul fapt de a te naşte femeie reprezintă un pericol pentru viaţă. Studiul s-a bazat pe răspunsurile  a peste 200 de academicieni, angajaţi din domeniul sănătăţii, politicieni, jurnalişti şi specialişti în dezvoltare. În urma studiului a rezultat că Afganistanul este cea mai periculoasă ţară din lume pentru femei, fiind urmată în ordine descrescatoare în top de Republica Democratică Congo, Pakistan, India şi Somalia. Din studiu a mai rezultat că femeile care îşi asumă funcţii publice în Afganistan, poliţistele sau  jurnalistele sunt frecvent ameninţate sau ucise.

Chiar daca femeile afgane şi-au recuperat drepturile de bază în ceea ce priveşte educaţia, votul şi munca, de când talibanii au fost îndepărtaţi de la putere în anul 2001, viitorul lor rămâne nesigur.