Europa trece prin momente extrem de dificile. Pe fondul crizei generate de războiul din Ucraina, dar și al unei epidemii de gripă aviară, una dintre cele mai bogate țări europene a ajuns să „raționalizeze” ouăle.
Supermarketurile din Marea Britanie au impus restricții clienților, deoarece există mari probleme de aprovizionare cu ouă. Totul din cauza unei epidemii de gripă aviară, dar și a războiului din Ucraina.
Marea Britanie se confruntă cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară din ultimele decenii, fapt care afectează serios livrările de ouă către marile magazine alimentare. Există îngrijorare și cu privire la aprovizionarea cu carne de pui și curcan pentru masa de Crăciun, relatează Reuters.
Restricții pentru clienți
Asda, al treilea mare lanţ de magazine alimentare după Tesco şi Sainsbury's, şi-a informat deja clienţii că vor putea cumpăra maxim două cutii de ouă, de persoană, în următoarea perioadă. Anunțul a fost afișat la intrarea în supermarketuri. Lidl a anunțat că a introdus o limită de trei cutii de ouă, de persoană.
Un purtător de cuvânt al lanțului Sainsbury's a confirmat că sunt unele dificultăţi în aprovizionare, dar a precizat că a decis să nu impună restricții clienților. A preferat să cumpere ouă din Italia.
„Chiar dacă gripa aviară a perturbat livrările pentru anumite ferme, retailerii sunt experţi în a gestiona lanţurile de aprovizionare şi lucrează din greu să reducă impactul asupra consumatorilor. Unele magazine au introdus limite temporare cu privire la numărul de cutii pe care un client le poate achiziţiona, astfel încât să fie asigurată disponibilitatea pentru toată lumea", a declarat Andrew Opie, director al Organizației care reprezintă supermarketurile din Marea Britanie.
Costuri de producție mari
Asociaţia Producătorilor de Ouă din Marea Britanie a anunțat că, pe lângă epidemia de gripă aviară, livrările sunt afectate și din cauza majorărilor costurilor de producție, din cauza războiului din Ucraina.
„Fermierii pierd practic bani pentru că preţul plătit de oameni în supermarketuri nu este transferat de-a lungul lanţului de aprovizionare. În aceste condiţii, o mare parte dintre producători pierd bani şi nu îşi mai permit să producă ouă", au anunțat reprezentanții Asociației.
În replică, Christine Middlemiss, șeful Asociației Sanitare Veterinare din Marea Britanie a spus că nu vor fi probleme majore în ceea ce privește livrările de oră. Ea a precizat că, anual, în Marea Britanie sunt sacrificate aproximativ un miliard de păsări. Din cauza actualei epidemii de gripă aviară doar 2,3 milioane de păsări au murit sau au fost eutanasiate, ceea ce reprezintă un procent mic din producţia totală anuală, potrivit Agerpres.