O mare limită a ştiinţei. De ce nu pot fi prezise cutremurele

Omul analizează evenimente astronomice care au avut loc în urmă cu miliarde de ani, dar nu cunoaşte încă destule despre un fenomen care afectează o bună parte dintre locuitorii Pământului: cel seismic.

"E un paradox. Ştim mai multe despre Cosmos decât despre interiorul Pământului", spune Mircea Radulian, director ştiinţific al Institutului de Fizică a Pământului, care a vorbit cu evz.ro în urma cutremurului produs în această dimineaţă în Vrancea, resimţit în Bucureşti, Iaşi şi Craiova. Acest paradox este cauzat de faptul că accesul la interiorul Pământului este dificil, chiar mai dificil decât i-a fost omului să cunoască Universul.

Însă Radulian arată că seismologii au un instrument de nădejde la îndemână: statistica. "Seismologia e încă o ştiinţă empirică. Fenomenul seismic e impredictibil, dar prezintă şi unele comportamente legice". Altfel spus, cu ajutorul istoricului de cutremure şi a datelor strânse în timpul acestor evenimente, seismologul poate emite păreri cu şanse mari de a se confirma. "E o relaţie între cutremure, care se cam respectă"

În această dimineaţă, Radulian a emis o astfel de părere. "Şansele ca acest cutremur să aibă replici sunt scăzute", spunea specialistul la puţin timp după cutremur. L-am întrebat acum cum a ajuns la această concluzie.

"Există o relaţie între seisme. Cam totul se respectă. În plus, e mai uşor să vorbeşti despre ce se întâmplă după cutremure, decât înainte de apariţia lor. Şansele ca evoluţia post-cutremur să ne surprindă sunt destul de mici".

25 de secunde pentru bucureşteni

În prezent, este posibil ca bucureştenii să afle despre producerea unui cutremur vrâncean cu maximum 25 de secunde înainte. "În Bucureşti, se poate anunţa cu aproximativ 10-15 secunde înainte că a început cutremurul în Vrancea. Şi cu vreo 25 de secunde până la mişcarea cea mai puternică".

Singurul instrument de care se folosesc seismologii în această situaţie este viteza de propagare a undei seismice. Din Vrancea spre Bucureşti, aceasta "călătoreşte" cu o viteză de aproximativ 8 kilometri pe secundă.

Astfel, un craiovean poate fi avertizat, teoretic, mai din timp (peste 30 de secunde), deoarece Craiova este mai departe de Vrancea decât Bucureştiul.

O zonă protejată de cutremurele vrâncene este cea transilvană, unde unda este puternic atenuată. EVZ a explicat de ce AICI.