10.000 de suporteri ai echipei Poli Timisoara au readus parfumul Revolutiei in orasul de pe Bega.
Chiar daca n-a mai avut o echipa mare de fotbal de peste 15 ani, Poli Timisoara are cei mai frumosi suporteri. Pasiunea si devotamentul pentru culorile alb-violet au scos sambata seara, in Piata Victoriei din orasul Revolutiei, peste 10.000 de fani, in conditiile in care formatia favorita tocmai pierduse pe teren propriu, scor 0-1, in fata echipei Poli Iasi.
Emotionanta "maree violeta" a manifestat pentru revenirea palmaresului la echipa patronata de Marian Iancu, dupa ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a decis ca proprietarul numelui, istoriei si al culorilor este societatea italianului Claudio Zambon.
"Daca e nevoie, vom face o noua revolutie pentru aceste culori", s-a spus la miting, unde sustinatorii lui Poli au protestat cantand. "In toata lumea, si-n toata tara, nu e niciunde ca la Timisoara / Sa se stie, in lung si-n lat, ca toata fruncea e-n Banat" - a fost partitura preferata a fanilor.
Dincolo de hotararile oricarui tribunal, pentru timisoreni este o problema de orgoliu, de identitate si de supravietuire, fiindca decizia TAS trebuie pusa in aplicare de FRF si LPF pana pe 23 martie. Fara nume si fara culori, ramane de vazut cum se va prezenta Poli Timisoara la urmatorul meci din campionat, cu CFR Cluj, pe 1 aprilie.
Daca gruparea timisoreana nu va obtine o noua audiere la Lausanne, atunci singura solutie ar fi ca Iancu sa cada "la pace" cu Zambon, fiindca regulamentul FRF nu permite schimbarea denumirii unei echipe pe durata competitiei.
Deocamdata, afaceristul italian, care initial solicitase 400.000 de euro in schimbul drepturilor pentru nume, palmares si culori, are de incasat daune de aproximativ un milion de euro de la echipa de pe Bega.
LIGA I
POLI TIM. - POLI IASI 0-1 Marcator: Balba (84)
POLI TIMISOARA: M. Popa 4 - I. Matei 5, Canu 5, McKain 5, Emeghara 6 - Abiodun 5 (78, Olah), Alexa 6, Plesan 5 (60, Caramarin 5), Artiom Karamian 5 - A. Cristea 5 (55, G. Bucur 5), Mansour 6. Antrenor: Iosif Rotariu
POLI IASI: Branet 7 - Ad. Toma 6, R. Ciobanu 6, Bernard 6, Ir. Ionescu 5 (61, Tarlea 5) - Buta 5, Mijin 6, Sarici 6, Sfarlea 6 - Silvasan 4 (81, Tincu), Balba 7 (90±2, Palimaru). Antrenor: Ionut Popa
Stadion: "Dan Paltinisanu"; Spectatori: 20.000; Arbitri: A. Ionita 6 - Fl. Ungureanu 6, Fl. Stanescu 6
Interviu Claudio Zambon: "Am pierdut peste un milion de euro cu Poli"
EVZ: Domnule Zambon, nu ati fost impresionat de mitingul suporterilor lui Poli? Claudio Zambon: Imi pare rau pentru fanii timisoreni. Ii inteleg. Nu se poate ca un hipopotam de 200 de kilograme (n.r. - Marian Iancu) sa-si bata joc de suporteri si de un oras intreg.
De ce nu negociati cu Iancu pentru a rezolva neintelegerile? Pai am negociat odata cu Iancu, in februarie 2005. Ne intelesesem, ba chiar semnasem niste acte, ca el sa-mi dea 400.000 de euro pentru a prelua societatea care detine palmaresul echipei, FC Politehnica Timisoara SA. La cateva zile a intrat la puscarie, iar cand a iesit a spus ca nu mai vrea sa auda de noi.
Acum nu mai stau de vorba cu Iancu, care se lauda ca a bagat bani multi la Poli. Aceia sunt banii furati de la Rafo Onesti, adica de la poporul roman. De aceea, tot ceea ce a cumparat Iancu, inclusiv fotbalisti, a costat dublu sau triplu, fiindca toti stiu ca are bani furati si cer un pret mare.
Dar dumneavoastra cu cat ati cumparat Poli, in 2000? Nu mai tin minte. Am luat echipa de la membrii fondatori. Oricum, per-total, eu am iesit in pierdere cu peste un milion de euro.
Este adevarat ca domnul Constantin Iacov va ofera 1,5 milioane de euro pentru societatea care detine palmaresul lui Poli Timisoara? Da, Iacov si asociatii sai din Cipru au facut aceasta oferta. Eu insa nu mai sunt nici actionar si nici presedinte la FC Politehnica Timisoara SA, doar ii reprezint pe noii actionari, romani si italieni. Joi sau vineri, ei or sa decida daca vand sau nu. Oricum, numai despagubirile pe care le au de primit, conform deciziei TAS, de la echipa lui Iancu, se apropie de un milion de euro.
Se spune ca aveti "pile" la Lausanne... Minciuni. Iancu i-a mituit pe Mircea Sandu, Kassai si Dumitru Dragomir. Eu am de partea mea doar regulamentele. Faptul ca eu am reusit la Tribunalul de Arbitraj Sportiv i-a incurajat si pe altii sa se lupte pentru curatirea fotbalului romanesc. Deja m-au contactat oficialii a patru cluburi, dintre care unul din Liga I, care vor sa-si faca dreptate la Lausanne in conflictele cu FRF.
HAOS Inflatie de "Poli" Situatia palmaresului detinut de formatia Poli Timisoara, pentru care Claudio Zambon si Marian Iancu se lupta acum, este o nebuloasa totala. Echipa infiintata in 1921 se lauda cu doua Cupe ale Romaniei (in sezoanele 1957 -1958 si 1979-1980).
De asemenea, "alb-violetii" au avut cinci participari in cupele europene si n-au pierdut niciunul dintre cele opt meciuri sustinute acasa, ba, mai mult, au inregistrat rezultate notabile, eliminand faimoasele grupari Celtic Glasgow si Atletico Madrid.
Marian Iancu a preluat Fulgerul Bragadiru In 1998, echipa a retrogradat din Divizia A si a inceput haosul legat de nume si palmares. Viorel Boit si Stelian Anghel, conducatorii de atunci ai clubului, s-au certat cu Ioan Cartis, rectorul Institutului Politehnic. Acesta din urma a decis atunci infiintarea altei formatii, numita AS Politehnica Timisoara.
Poli cea adevarata a fost patronata pana in 2000 de Eugen Seracin, care sustinea echipa in asociere cu consiliul local. Intre cele doua parti au intervenit o serie de divergente, iar Seracin s-a retras.
Atunci, la Poli a aparut Claudio Zambon, vazut ca un adevarat salvator. Nici italianul nu s-a inteles prea bine cu consiliul local si a ajuns sa mute echipa intai la Dragasani, apoi la Bucuresti. Poli joaca in acest moment in Seria a II-a din Liga a III-a, unde ocupa ultimul loc, cu doar 11 puncte. In aproximativ aceeasi perioada, Toni Dobos a preluat formatia Fulgerul Bragadiru si a botezat-o AEK Bucuresti.
Aceasta echipa a promovat in prima liga in 2003, iar Dobos a decis s-o mute la Timisoara, unde a facut o fuziune cu Poli Timisoara 2002, echipa infiintata de Ioan Cartis, rectorul Institutului Politehnic. Noua echipa, cea care joaca acum in Liga I, s-a numit la inceput Poli AEK Timisoara. Din 2005 s-a renuntat la "apendicele" AEK.
VARIANTE Ripensia sau Chinezul Daca Poli nu va reusi sa-si recupereze palmaresul si culorile si va fi nevoita sa-si schimbe denumirea, fanii au propus variantele Chinezul sau Ripensia. Cele doua grupari de legenda din perioada interbelica au adus faima orasului Timisoara.
Chinezul s-a infiintat in 1910 si s-a desfiintat in 1946. Echipa a fost numita astfel dupa Pavel Cneazul, sau Pavel Chinezul, un general din armata lui Iancu de Hunedoara. Formatia Chinezul a cucerit sase titluri consecutive, in perioada 1921-1927.
Ripensia Timisoara (n.r. - de la denumirea Banatului in timpul ocupatiei romanilor, provincia Dacia Ripensis) s-a infiintat in 1928 si a disparut in 1948. A cucerit patru titluri de campioana si doua Cupe ale Romaniei. La Ripensia au jucat faimosii Bindea, Beke, Ciolac, Schwartz si Dobay.