O Hotărâre de Guvern modificată prin telefon, la presiunea unui grup. Opinia lui Dan Barna

România, țara noastră mereu fascinantă. Însă politicienii ei sunt mult mai uimitori. Nu ne lasă să ne revenim din surpriză în surpriză, din șoc în șoc. Uimitorii sunt din toate partidele, fără excepție. Azi este despre Dan Barna, liderul USR.

Barna este președinte de partid și se vrea ales liderul noii formațiuni rezultate după fuziunea USR-PLUS, trambulină care l-ar arunca și într-o viitoare cursă pentru președinția țării. Așadar, un om politic de la care avem pretenții și care, în aproape orice intervenție publică, își critică adversarii, ia atitudine față de orice greșeală a celor aflați la putere, sprijină cetățenii și spune că acționează în interesul lor.

Doar că, joi, pus în fața unei situații cu totul și cu totul deosebite și de-a dreptul scandaloase, liderul Dan Barna a găsit o explicație și o scuză care te fac să rămâi cu gura-căscată a uimire. Un om care visează să ajungă președintele României nu poate considera că o Hotărâre de Guvern în care se uită să se treacă drepturile unei anume categorii de cetățeni nu e chiar mare lucru, că e bine că s-a rezolvat repede. A afirmat, la două televiziuni, că salută faptul că Guvernul a îndreptat greșeala. La ce se referea președintele USR și ce a spus exact?

Este vorba despre scandalul de pe aeroportul Otopeni, declanșat joi dimineața, când circa 50 de români nu au fost lăsați să se îmbarce într-un avion cu destinația Spania. Oamenii spuneau că au fost chemați la îmbarcare prin telefon, sunați de reprezentanți ai Tarom. Cu toții erau rezidenți în Spania. Li s-a spus că s-a ridicat interdicția de zbor în perioada stării de alertă, prin aprobarea Ministerelor Afacerilor Interne, Externe și Transporturilor și să se prezinte la aeroport. La fața locului, însă...

Oamenilor li s-a spus că nu pot pleca spre Spania, țara de rezidență unde au familiile, servicii și domicilii, deoarece în Hotărârea de Guvern, trecută miercuri și prin Parlament, inițiatorii au uitat să treacă lângă categoriile care pot pleca din țară (muncitori sezonieri și cetățeni străini) și pe cea a rezidenților.

Într-un final, după vociferări, după telefoane date la Ambasada României din Madrid care confirma că Spania îi primește pe rezidenți fără să-i bage în carantină, după presiuni telefonice la cele trei ministere mai sus menționate, oamenii au primit permisiunea de a se urca în avion. Unul dintre cetățeni a declarat în fața camerelor de luat vederi:

”În lege nu sunt prinși cei cu rezidență, spune de cetățenie, nu de rezidență. Eu sunt pensionar în Spania, am trei luni de când sunt blocat aici, 5 bilete cumpărate, pensiile mele din Spania și România sunt amândouă acolo, soția acolo și eu nu pot decola pentru că sunt cetățean român și nu pot să plec acasă la mine, în Spania. Aici trebuie să stau la hotel”.

I-au lăsat pe oameni să plece după ce au completat fiecare o declarație pe propria răspundere. La ce le-o folosi instituțiilor statului astfel de declarații de la rezidenți? Nimeni nu a explicat. Credeți că s-a umblat la Hotărârea de Guvern ca să se adauge și categoria rezidenților și astfel să se intre în legalitate? Nici vorba. Dacă se poate rezolva rapid, prin telefon, o scăpare la lege... Cam asta a salutat și Dan Barna, într-o emisiune la Digi24, când i s-a solicitat opinia cu privire la situația de pe aeroportul Otopeni, generată de eroarea dintr-o Hotărâre de Guvern emisă de cabinetul Orban.

Uimitoare declarație. Începută bine și sfârșită prost.

”Este exact genul de bâlbă de care am avut parte în această perioadă și care a creat confuzie, nesiguranță și care nu a contribuit la încrederea cetățenilor în capacitatea Guvernului de administrare a situației. Faptul că s-a rezolvat situația (de la Otopeni) în 2-3 ore, e un pas înainte, un lucru bun pe care-l apreciez. Trebuie să existe o capacitate a Guvernului ca să reacționeze la genul ăsta de scăpări pentru că, Hotărârea de Guvern neacoperind în mod special situația rezidenților, eram, încă o dată, într-un vid de nereglementare. Faptul că s-a reglementat e foarte bine, trebuie să existe o astfel de pârghie prin care să li se răspundă oamenilor la o astfel de situație”.

Asta a spus Barna. Nu Dragnea, nu Dăncilă.

Încep să-mi explic de ce l-a părăsit Andrei Caramitru.