Asociația Națională a Surzilor din România (ANSR), implicată în mod constant în activități ce au condus la creșterea calității vieții persoanelor cu deficiențe de auz, dar și a familiilor aflate în dificultate, cu risc de marginalizare și excluziune socială, a primit astăzi, 9 noiembrie, statutul de utilitate publică.
Asociația Națională a Surzilor din România a primit statutul de utilitate publică, printr-o hotărâre de Guvern aprobată astăzi
În prezent, ANSR are peste 30 de filiale în toată țara, prin intermediul cărora încearcă să asigure șanse egale pentru persoanele cu deficiențe de auz și să contribuie la îmbunătățirea calității vieții lor, prin integrarea socio-profesională a beneficiarilor. ANSR asigură o gamă largă de servicii sociale adresate în mod specific copiilor, tinerilor, adulților și vârstnicilor cu deficiențe de auz, servicii de interpretariat pentru persoane cu nevoi speciale care nu cunosc limbajul mimico –gestural și organizează activități pentru promovarea integrării sociale a surzilor. În ultimii trei ani, ANSR a acordat servicii sociale pentru un număr important de persoane cu deficiențe de auz, în medie peste 50.000 anual. Prima grupă a persoanelor cu handicap auditiv din România fost înființată pe 9 noiembrie 1919 și s-a numit Asociația Amicală a Surdo-Muților din România, sub patronajul Reginei Maria , prin asocierea voluntară a unui grup de surzi. 9 noiembrie este și Ziua Națională a Surzilor din România, marcarea acestei zile a fost stabilită în 1995, la Congresul Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România.