ANUL 2012, cea mai neobişnuită gripă de care a avut parte Europa. CINCI ROMÂNI AU MURIT

Anul acesta, gripa e total atipică: a izbucnit deodată în toată Europa, cu toate că de regulă se răspândeşte de la vest la est. În plus, sezonul a început neobişnuit de târziu, semn că se va prelungi. Formele de infecţii respiratorii din România sunt extrem de agresive pentru copii. De altfel, de la debutul sezonului gripal, au murit cinci persoane, dintre care doi copii, un tânăr de 20 de ani și doi bătrâni.

Anul acesta, sezonul gripal şi cel al virozelor a debutat târziu, urmând să recupereze din plin în primăvară. În prezent, se înregistrează în jur de 100.000 de infecţii respiratorii, din care 20.000 pneumonii. Trecerea relativ bruscă de la frig la cald va aduce însă un val şi mai mare de îmbolnăviri. Gripa şi-a schimbat traiectoria Majoritatea cazurilor de anul acesta au fost infecţii cu virusul AH3N2, mai puţin cu B. Anul trecut, raportul a fost invers. "Virusul AH3N2 poate declanşa epidemii, pe când cel B determină focare sporadice, în familie etc. AH3N2 afectează în general copiii", explică epidemiologul Geza Molnar, consilier în cadrul Ministerului Sănătăţii. O altă trăsătură atipică a sezonului gripal de anul acesta este faptul că un număr mare de cazuri au apărut concomitent în mai multe ţări, fără o răspândire de la vest la est, ca de obicei. O caracteristică, de această dată a virozelor, este agresivitatea. "Riscul de a deveni pneumonii depinde de trei factori: repaus, îngrijire medicală, sensibilitate individuală. Un copil cu anemie, astmatic va fi mai predipus decât unul fără probleme", adaugă Molnar. Metodele de prevenire a îmbolnăvirilor şi a complicaţiilor sunt: izolarea de la primele simptome, prezentarea la medic în caz de febră, consumul de lichide şi igiena. Automedicaţia include antiinflamatoare şi antitermice, nu aspirină sau antibiotice. 20.000 de cazuri de pneumonie se înregistrează în prezent. În total, sunt 100.000 de infecţii respiratorii În ultimul raport dat publicității astăzi, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile a anunțat următoarea repartizare a cazurilor de gripă la nivelul țării (zona de sud, cea de est și centrală sunt regiunile cele mai afectate, iar virusului dominanat este A/H3N2): Județ Total cazuri gripă Iași 52 Sibiu 17 Galați 12 Timiș  8 Bacău 7 Constanța 8 Vaslui  6 Neamț 6 Călărași  5 Suceava 5 Olt 4 Cluj  4 Dâmbovița 3 Brasov 3 3 Covasna 3 3 Mures 3 3 Bucuresti  3 Ialomita 2 Arges 2 Dolj 2 Brăila 2 Prahova 2 Satu Mare 2 Maramures 2 Harghita 1 Giurgiu 1 Ialomița 1 1 Tulcea 1 1 Total 167

UPDATE Aceeași monitorizare transmisă astăzi arată că în săptămâna 5-11 martie, 101.104 de persoane s-au prezentat la medic cu infecţii respiratorii acute, numărul acestora fiind în creştere cu aproximativ 3,8 la sută faţă de săptamâna precedentă, conform raportului transmis MS de Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile. Din cele peste o sută de mii de infecţii respiratorii, 20.538 au fost cazuri de pneumonii, în scădere cu 2,9 la sută faţă de săptămâna precedentă.În ultima săptămână au fost confirmate 21 de cazuri de gripă AH3. De la debutul perioadei de monitorizare şi până în prezent au fost confirmate 216 cazuri de gripă cu virus gripal AH3N2 şi trei cazuri cu virus gripal B. Cinci morți din cauza complicațiilor gripei De la debutul sezonului gripal, au murit cinci români în urma complicațiilor: doi copii, de 2 ani și de 1,3 ani, un tânăr de 20 de ani, care suferea de nanism și două persoane în vârstă (o femeie de 83 de ani, care afea și afecțiuni cardiace și hepatice) și un bărbat de 61 de ani, care suferea și de diabet. Citiţi şi:

  • Răcelile recidivante se tratează la homeopat. Vezi în ce alte boli are efect metoda alternativă
  • Studii periculoase despre un virus gripal mutant vor rămâne secrete