Comisia Europeană este în contact cu autorităţile române privind situaţia de la Oltchim, dar "până în prezent nu a primit o notificare", a declarat joi Antoine Colombani, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru concurenţă, Joaquin Almunia, citat de Agerpres.
Practic, delegaţia venită de la Bucureşti la Direcţia Generală (DG) Concurenţă din cadrul CE, de la Bruxelles, poartă discuţii preliminare, normale în această fază.
O echipă tehnică din cadrul Ministerului Economiei a venit joi, la Buxelles, alături de şeful Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, pentru a discuta despre acordarea ajutorului de stat pentru Oltchim. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Rodin Traicu, ajutorul de urgenţă pentru combinatul din Râmnicu Vâlcea se ridică la 20 milioane euro. Birocraţie stufoasă După ce va primi notificarea din partea autorităţilor române, CE va analiza dacă împrumutul constituie sau nu ajutor de stat şi, în caz afirmativ, dacă acesta este sau nu compatibil cu legislaţia UE privitoare la excepţiile pentru care se poate acorda un astfel de împrumut. În caz că ajutorul acordat de stat este incompatibil, CE poate solicita proceduri pentru recuperarea banilor.
După ce notificarea este primită, executivul UE dispune de un termen de două luni pentru a lua o primă decizie. Dacă executivul european are vreo îndoială privind compatibilitatea ajutorului de stat, poate deschide o investigaţie aprofundată, unde terţe părţi au posibilitatea de a-şi exprima punctul de vedere.
Premierul Victor Ponta declara, în urmă cu 10 zile, că a văzut personal notificarea şi că aceasta a fost trimisă la Bruxelles.