O femeie a descoperit că trăia cu o gaură în inima

Aproximativ 25% dintre noi avem o gaură, la propriu, în inimă, dar nu ştim de existenţa ei. Ea ne poate cauza accidente vasculare cerebrale. Rachel Collier, o profesoara de pian britanică, în vârstă de 41 de ani, a suferit o operaţie de “peticire" a unei găuri în inima.

Într-o dimineaţă, în urmă cu doi ani şi jumătate, Rachel îi pregătea pachetul cu mâncare, pentru şcoală, fiicei sale, când a simţit o durere îngrozitoare de cap. Urechile îi ţiuiau şi şi-a pierdut imediat echilibrul. Nu mai putea vorbi şi nu îşi mai putea simţi piciorul şi mâna stângă. Soţul ei a chemat imediat o ambulanţă cu care a fost transportată la un spital din apropiere. A fost internată şi abia după trei zile a început să îşi simtă din nou partea stângă. Medicii i-au făcut un test RMN la creier în urma căruia au constatat că suferise un accident vascular cerebral. Mai exact, un cheag a blocat circulaţia sângelui către creier.

“Eram de-a dreptul şocată. Aveam 39 de ani şi, trebuie să recunosc, eram într-o formă excelentă înainte de accident. Medicii m-au încurajat spunându-mi că recuperarea va fi completă dar mie îmi era frică să nu rămân invalidă", a declarat britanica într-un articol dailymail.co.uk.

În urma unui test, doctorii au descoperit o deschizătură anormală în inima pacientei

A doua zi, doctorii i-au făcut un test ce presupunea injectarea unei substanţe asemănătoare apei carbogazoase şi apoi scanarea întregului corp pentru a urmări modul în care bulele mergeau spre inimă. În urma testului, concluzia a fost că în inima pacientei există o deschizătură anormală. Specialiştii au spus că cei mai mulţi oameni se nasc cu această malformaţie care ulterior se vindecă în mod natural, dar uneori, dacă nu se vindecă, creşte semnificativ riscul de a face un atac cerebral.

Una dintre opţiunile propuse de medici consta într-un tratament medicamentos care ar fi “subţiat" sângele, însă pe termen lung acest tratament ar fi putut provoca hemoragii sau inundarea creierului cu sânge. “Cea mai bună rezolvare era o operaţie prin care să închidem această gaură", a declarat medicul profesoarei de pian, pentru dailymail.co.uk.

La nici două luni de la internare, a avut loc operaţia care a durat doar o jumătate de oră şi a fost un succes. De atunci britanica a scăpat şi de migrenele puternice pe care le avea, cel mai probabil cauzate tot de afecţiunea la inimă.