"O fata" de multe statuete

"O fata" de multe statuete

Hilary Swank a fost desemnata cea mai buna actrita intr-un rol principal, iar "Million Dollar Baby" a primit, in 2005, inca trei premii ale Academiei Americane de Film. VIDEO

„Evenimentul zilei” iti aduce filme de Oscar, in fiecare miercuri. Continuam saptamana aceasta, pe 17 octombrie,  cu „Million Dollar Baby”, dupa care vor urma „Crash” (24 octombrie) si „Brokeback Mountain” (31 octombrie).

Cel de-al 25-lea film al regizorului Clint Eastwood, „O fata de milioane” / „Million Dollar Baby”, i-a adus veteranului de la Hollywood patru Oscaruri, in 2005: pentru Regie, Cel mai bun film al anului, Cel mai bun actor intr-un rol secundar (Morgan Freeman) si Cea mai buna actrita intr-un rol principal (Hilary Swank). La alte trei categorii a fost doar nominalizat: Cel mai bun montaj, Cel mai bun actor intr-un rol principal (Clint Eastwood) si Cel mai bun scenariu (adaptare).

„Stand in fruntea clasamentului in timp ce majoritatea contemporanilor lui si-au agatat manusile in cui, Clint Eastwood ne livreaza un nou knock-out in materie de film, cu „Million Dollar Baby”„, remarca prestigioasa publicatie americana „Variety”.

Pentru Eastwood, in varsta de 67 de ani, este, totodata, al 57-lea film in care joaca si al 21-lea pe care il produce. Scenariul scris de Paul Haggis - care a renuntat la regia acestei pelicule pentru „Crash” - e inspirat de o povestire de 40 de pagini numita „Million $$$ Baby”, una dintre cele sase publicate in 2000 de un fost boxer, Jerry Boyd, sub pseudonimul F.X. Toole.

Ambitie si forta

Povestea e simpla si a aparut nu de putine ori in scenariile altor regizori, imbracand diverse forme. O femeie de 32 de ani, Maggie Fitzgerald (Hilary Swank), renunta la viata de chelnerita si-si pune la bataie intreaga forta si ambitie pentru a intra in boxul profesionist. Pentru asta apeleaza la ursuzul antrenor Frank Dunn (Clint Eastwood), care se foloseste de toate argumentele pentru a o descuraja, insa sfarseste prin a o initia in lupte, ajutat de fostul boxer Eddie Dupris (Morgan Freeman).

Intre cei doi se dezvolta o relatie speciala, care le schimba pentru totdeauna vietile. Finalul tragic a fost ulterior criticat de diverse organizatii.

22.500 de spectatori, in Romania

Filmata in 37 de zile, pelicula „O fata de milioane” a avut un buget de circa 30 de milioane de dolari si a castigat peste 215 milioane de dolari din incasari. In Romania, a fost vazut de peste 22.500 de spectatori, de la care a strans putin peste 80 000 de dolari.

Eforturi de vedete

Cate kilograme au pus actorii pentru film

Antrenandu-se pentru rolul sau, Hilary Swank a pus pe ea noua kilograme de muschi. Cand a jucat rolul boxerului Jake LaMotta, in „Raging Bull”, De Niro s-a ingrasat 27 de kilograme, la vremea aceea un record in materie. Sase ani mai tarziu insa, Vincent D’Onofrio se ingrasa aproape 32 de kilograme pentru rolul din „Full Metal Jacket”.

Pentru a semana cat mai mult cu Muhammad Ali, Will Smith a pus pe el 16 kilograme („Ali”, 2001). Pentru rolul sau din „Cop Land”, Sylvester Stallone s-a ingrasat 18 kilograme. Pentru a intra in rolul sau din „Syriana”, George Clooney a tinut un regim cu paste care a dat rezultatul dorit: aproape 16 kilograme in plus. Pentru „Chopper”, Eric Bana a acumulat peste 22 de kilograme. Tot paste, la care a adaugat si bere, a consumat si Ralph Fiennes ca sa se ingrase aproape 13 kilograme pentru „Schindler’s List”. (Marie-Louise Semen)

Controversa

Critici pentru finalul tragic

Daca, la inceput, filmul pare sa o ia pe panta obisnuita a succesului - reteta pe care Hollywoodul o serveste frecvent - finalul nu e nici pe departe unul fericit. Paralizata in urma unui meci de box, Maggie e internata in spital cu sanse minime de a se mai ridica vreodata pe propriile-i picioare. Antrenorul ei face un ultim gest pentru a-i scurta suferinta.

Raspunsul lui Eastwood la acuzatiile aduse fie de organizatiile pentru persoanele cu dizabilitati, fie de cele crestine sau pur si simplu de voci din presa a fost acesta, dintr-un interviu din „Los Angeles Times”: „Mi s-a intamplat ca in filme sa impusc oameni cu un Magnum 44. Asta nu inseamna ca eu cred ca asa trebuie procedat”.

Un critic de la „New York Observer” declara: „Niciun film nu m-a deprimat atat de tare ca „Million Dollar Baby”„, iar „The Weekly Standard” critica povestea pentru ca nu a lasat alternative personajului. Crestinii evanghelisti si conservatorii au pus problema moralitatii gestului final, care contravine preceptelor Bibliei.

Unul dintre criticii care i-au luat apararea, de la „Chicago Sun Times”, remarca faptul ca „un film nu poate fi catalogat bun sau rau dupa continutul povestii sale, ci dupa cum valorizeaza regizorul acest continut. „Million Dollar Baby” e clasic in continut, clar, cu personaje puternice si cu un impact emotional imens”.

Cititi si: Evenimentul Zilei iti aduce filme de Oscar

Filmul lui Eastwood pune biserica pe jar

Ne puteți urmări și pe Google News