Conducerea Apelor Române Dobrogea Litoral a făcut demersuri la autoritățile centrale pentru ca Marea Neagră să poată fi intabulată pe porțiunea de „mare teritorială”, după modelul unor legi existente în alte țări europene, fapt ce ar avantaja semnificativ comunitățile locale din Dobrogea..
Ideea aparține directorului Administrației Bazinale a Apelor Dobrogea Litoral (ABADL), Bogdan Bola, și a fost deja prezentată Guvernului și Ministerului Mediului. „Poate părea o glumă, însă o intabulare a Mării Negre va reprezenta una dintre cele mai importante surse de venit pentru pescuitul marin, dar și pentru comunitățile locale/centrale. Sectorizând apele teritoriale ale României, pescarii vor putea închiria acele sectoare și dezvolta ferme piscicole. Intabulând apele din zona economică, se vor putea dezvolta câmpuri de eoliene, producând energie verde”, argumentează directorul ABADL.
Zona din Marea Neagră vizată pentru intabulare este porțiunea de "mare teritorială română" cuprinsă între ţărm şi limita a 12 mile marine (22 kilometri în larg). În acest fel, în afară de plaje, vor putea fi parcelate și închiriate mai multe sectoare de apă, iar investitorii ar putea realiza pontoane, restaurante, ferme piscicole, parcuri de distracţii acvatice şi altele.
"Pentru a putea valorifica Marea Neagră avem nevoie de această intabulare. Ne dorim ca această intabulare să rezolve problema închirierilor: bani la bugetul de stat, bani la administrațiile locale - toate acestea vor rezolva o parte din economia litoralului românesc", a explicat Gabriel Dobrică, șef cadastru Apele Române Dobrogea Litoral.
Plaje lărgite și salbă de sate pescărești, pe litoral
Bugetul de stat ar încasa o redevenţa pe fiecare metru pătrat de mare închiriat, o parte din această taxă mergând să meargă şi către comunităţile locale. În plus, se vor crea noi locuri de muncă. Ideea pică mănușă pentru Matei Datcu, patronul unei cherhanale din Agigea, pescar din tată în fiu. „Noi avem deja taliene, pescuim zilnic în mare, avem și restaurant cu specific pescăresc. Vom închide cercul, ocupându-ne de acvacultură marină, dacă realizăm o crescătorie de midii”, spune pescarul profesionist.
În plus, dacă prin intabulare s-ar aproba închirierea porțiunilor din mare, investitorii ar putea accesa şi fonduri europene pentru proiecte pe țărmul mării. „Piața de midii în România este de câteva mii de tone, care până acum erau importate din alte țări, Bulgaria, Grecia, Italia. În Bulgaria se face acvacultură marina în mare, în toate Europa, Franța, Spania, Italia. Ar fi un lucru bun dacă se va face și la noi”, speră Sorin Mănăilă, administratorul unei cherhanale din Mamaia.
Directorul Apelor Române din Dobrogea, Bogdan Bola, crede că trebuie regândite și satele pescărești. „La finalul anului 2023, pe tot litoralul se vor finaliza înnisipările și anumite sectoare de plajă vor putea avea ca scop crearea unor astfel de zone pentru pescuit. Însă acestea ar trebui să conțină și zone de descărcare, stocare în condiții optime dar și de comercializare direct de la sursă. Toate acestea sunt legiferări care există deja în alte țări europene. Nu inventăm roata, ci vreau să luăm modele de bune practici de unde sistemul funcționează și dă rezultate”, concluzionează Bola. .