O excursie în mintea întunecată a Oanei Zăvoranu

Psihiatrul Gabriel Diaconu a explicat pentru EVZ că relaţia dintre Mărioara şi Oana Zăvoranu este una de natură perversă. Până unde poate merge conflictul dintre cele două?

Deşi s-au împăcat de curând şi au făcut Sărbătorile Pascale împreună, Oana şi Mărioara Zăvoranu au ajuns iar să nu îşi mai vorbească. Cea dintâi a făcut o nouă plângere penală pe numele mamei, cea de-a doua susţine că a crescut la pieptul ei o viperă.

Contactat de EVZ, psihiatrul Gabriel Diaconu, specialist în cadrul clinicii Sapiens Medical Center, e de părere că adeseori "copiii ajung să îşi dea părinţii în judecată şi invers, pentru că obiectul respectiv face parte din identitatea lor. Este o luptă pentru posesie, pe de o parte, copilul percepe obiectul ca fiind al părintelui, dar crede că i se cuvine, pe de altă parte, părintele se gândeşte că dacă îi dă obiectul copilului înseamă că îl răsfaţă şi că dacă îl frustrează pe copil şi nu îi dă ceea ce vrea este un act de educaţie. Probabil aşa se întâmplă şi cu acest caz", susţine Diaconu.

Sexualitate precoce

Cu toate că psihiatrul ţine să se precizeze că nu le cunoaşte, nici pe Oana, nici pe Mărioara Zăvoranu, el opinează că lupta dintre ele poate ajunge departe şi că astfel de probleme au motive vechi.

"Conflictul pleacă încă din copilărie, aici este greşeala părinţilor pentru că sunt foarte protectivi şi nu-şi încurajează copiii să exploreze mediul înconjurător şi acesta rămâne cu o angoasă că mediul înconjurător este ostil şi că nu se descurcă de unul singur, ci doar părintele care este mare, deştept şi omnipotent are resurse să rezolve toate enigmele, inclusiv la nivel emoţional. În consecinţă, între părinte şi copil apare un conflict, pentru că, pe de o parte, copilul îl admiră pe părinte şi, pe cealaltă parte, ajunge să îl urască", afirmă psihiatrul.

Rivalitatea dintre mame şi fetele lor apare de cele mai multe ori la fetiţele care sunt învestite de mame cu o sexualitate precoce. "Atât timp cât aceste fetiţe sunt micuţe, sunt foarte iubite de mamele lor, dar în ziua în care ele devin femei şi încep să li se dezvolte caracterele sexuale secundare, mamele lor încep să le resimtă ca pe o competiţie. Între mamă şi fata ei se poate interpune o amintire traumatică pe care mama a trăit-o în trecut. După ce mama şi-a crescut fata într- un anumit fel ajunge să îi arate o altă faţă şi să îşi jignească propriul copil, să îşi acuze fata că este o profitoare, o nenorocită şi aşa mai departe", e de părere Diaconu.

E loc de sănătate mintală?

Întrebat cu privire la o reconciliere a părţilor, Diaconu explică: "Sigur că Oana şi Mărioara Zăvoranu se pot împăca, dar este vorba de o relaţie de natură perversă şi ajung să mă întreb în astfel de cazuri dacă este loc de sănătate mintală în interiorul unei astfel de relaţii. De cele mai multe ori, performanţele sunt mediocre, deoarece este nevoie să treacă foarte mulţi ani ca rănile acelea să se închidă, pentru că indiferent de ceea ce vor să arate oamenii suferă foarte tare şi acumulează o furie care se manifestă la nivelul sistemului de ata şament. Oamenii îşi spun în instanţă lucruri foarte urâte. Atât mama, cât şi copilul pot uneori să îşi anihileze adversarul şi să facă să dispară cuvântul «mamă » sau «copil» din memorie", încheie Diaconu într-o notă pesimistă. "Rivalitatea dintre mame şi fetele lor apare de cele mai multe ori la fetiţele care sunt învestite de mame cu o sexualitate precoce." GABRIEL DIACONU, psihiatru