O dilemă a pus pe jar CSM: o judecătoare din România vrea să fie cetăţean maghiar. Voi ce credeţi?

După dezbateri îndelungate, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au hotărât, astăzi, prin vot să acorde dreptul judecătoarei Melinda Codreanu, din Sfântul Gheorghe, de a obţine cetăţenia maghiară.

Consiliul Superior al Magistraturii a votat azi să permită judecătoarei Melinda Codreanu, de la Judecătoria Sfântul Gheorghe, să înceapă demersurile pentru a obţine şi cetăţenia maghiară, în cadrul programului de dublă cetăţenie iniţiat de autorităţile de la Budapesta. Va jura cu mâna pe steagul Ungariei

"Eu, judecător Melinda Codreanu, jur solemn că voi considera Ungaria drept ţara mea. Voi fi un loial cetăţean al Republicii Ungare, voi respecta şi Constituţia şi legile acesteia. Voi apăra ţara mea cu tăria mea şi o voi sluji în conformitate cu cele mai bune abilităţi ale mele. Aşa să mă ajute Dumnezeu". Acest jurământ solemn îl va depune judecătoarea Melinda Codreanu de la Judecătoria Sfântul Gheorghe peste câteva luni, cu mâna pe steagul Ungariei, în faţa unor oficiali maghiari.

Judecătoarea Melinda Codreanu este primul magistrat din România care a ales să opteze pentru cetăţenia maghiară în baza legii date de Budapesta care permite ungurilor din afara graniţelor Ungariei să devină cetăţeni ai acestui stat. Pentru a putea deveni cetăţean ungur, judecătoarea Codreanu a trebuit să treacă prin furcile caudine ale Consiliului Superior al Magistraturii. Cererea a dat peste cap întreaga instituţie. De frica unui scandal public, CSM a analizat şi răsanalizat solicitarea judecătoarei de la Sfântul Gheorghe. În cele din urmă, comisia care se ocupă de eficientizarea activităţii instanţelor şi parchetelor a decis: nu este nicio incompatibilitate dacă judecătoarea Codreanu Melinda este şi cetăţean maghiar. "Va avea o relaţie cu România şi o altă relaţie cu Ungaria"

Preşedintele CSM, judecătorul Horaţius Dumbravă spune că judecătoarea Codreanu poate să jure, cu mâna pe steagul Ungariei, loialitatea faţă de acest stat. "Nu este vorba despre încălcarea legilor României şi nici de încălcarea statului jduecătorilor, care sunt independenţi. Legea din România impune celor care vor să ajungă judecători să aibă cetăţenie română şi să aibă domiciliul în România dar nu interzice acestora să aibă alte cetăţenii. De exemplu, avem colegi judecători sau procurori care au cetăţenia Republicii Moldova. Au învăţat aici şi au rămas aici. Doamna judecător Codreanu va avea o relaţie cu Ungaria şi o altă relaţie cu România. Lucrurile s-au schimbat un pic din perspectiva asta. Jurâmăntul nu prevede să fie duşmanul altui stat, deci nu jură să fie duşmanul României", a spus judecătorul Dumbravă.

Cea care a cerut CSM aprobarea pentru obţinerea cetăţeniei maghiare locuieşte în Sfântu Gheorghe şi este cotată de colegi drept un judecător foarte bine pregătit profesional. Melinda Codreanu a refuzat să facă declaraţii publice pe marginea acestui subiect. "Faptul că intenţionam să încep demersurile pentru obţinerea cetăţeniei maghiare nu cred că deranjează pe nimeni şi nu contravine niciunei legi. Nu am luat încă o decizie şi nu ştiu sigur dacă o voi face, de aceea nu vreau să comenteze public toate acestea", a  spus judecătoarea.