Pe 11 decembrie 1936, Edward al VIII-lea a luat decizia șocantă de a abdica tronul. Astfel, a pus capăt unei crize care a testat limitele datoriei, iubirii și monarhiei însăși.
„În sfârșit, pot să spun câteva cuvinte din partea mea”, așa a început radiodifuzarea. Un discurs care nu doar că a uimit publicul ascultător, ci a și remodelat viitorul monarhiei. În următoarele șapte minute, el a explicat cum a decis voluntar să abdice tronul. El a devenit primul monarh englez care a făcut acest lucru, pentru a se căsători cu femeia iubită, Wallis Simpson.
Relația cu Wallis Simpson
Până cu o săptămână înainte de difuzare, majoritatea publicului britanic nu știa nimic despre acest lucru. Edward era deja o figură controversată. Relația sa cu doamna Simpson fusese raportată în Europa și SUA, dar o blocare efectivă a povestii, convenită între guvern și presă, însemna că în Marea Britanie oamenii abia aflau despre aceasta. Difuzarea în sine a fost actul final al ceea ce devenise o criză constituțională pentru țară.
Edward s-a îndrăgostit de Wallis Simpson, soția unui om de afaceri american, Ernest Simpson, la începutul anilor 1930. Nu era prima relație pe care Edward o avea cu o femeie căsătorită. Însă, în ianuarie 1936, aventura tumultuoasă a căpătat o nouă semnificație, când George al V-lea a murit și Edward a devenit rege. Situația a început să se dezvăluie și mai mult în octombrie același an, când Wallis Simpson a obținut un decret provizoriu de divorț de la soțul ei. Astfel, a devenit clar că noul rege intenționa să se căsătorească cu ea.
Această relație a întâmpinat o opoziție fermă din partea multor membri ai Casei Regale. Biserica Angliei, al cărei cap era Edward ca monarh, guvernul și consilierii săi i-au explicat clar că ideea era imposibilă. A fost dezvăluit în documentele eliberate în 2013 că ministrul de interne, Sir John Simon, era atât de îngrijorat să țină situația sub control încât a pus telefoanele regelui sub ascultare.
Edward nu a putut fi descurajat, spunând că era pregătit să abdice dacă guvernul continua să se opună căsătoriei. Sub presiunea crescândă de a renunța la relație, Edward a încercat să argumenteze cazul pentru căsătoria morganatică (căsătorie între persoane de rang social inegal) cu Simpson, în care el ar fi rămas rege, dar ea nu ar fi fost regină, ci doar soția sa. Dar această idee a fost respinsă de Cabinet.
O difuzare explozivă
Regele i-a spus apoi prim-ministrului că dorea să facă un apel națiunii. Edward făcuse prima difuzare regală în 1922, așa că înțelegea bine puterea radioului de a modela opinia publică. Pe 3 decembrie a redactat un discurs în care își explica motivele. Așa credea el că ar putea influența opinia publică, permițându-i să se căsătorească și să rămână rege. Prim-ministrul Stanley Baldwin i-a spus clar că o astfel de difuzare ar fi imposibilă din punct de vedere constituțional și ar diviza națiunea dacă ar fi lăsată publicului să decidă.
Șase zile mai târziu, regele și-a pus amenințarea în practică. El a informat guvernul că, după ce a domnit mai puțin de un an, urma să aleagă dragostea pentru Wallis Simpson în detrimentul responsabilităților coroanei.
Deși hotărâse să renunțe la tron, Edward încă dorea să-și explice decizia supușilor săi. Așadar, a doua zi după ce a semnat instrumentul de abdicare pe 10 decembrie, s-a aflat la Castelul Windsor, într-o difuzare care a fost regizată de directorul general al BBC, Sir John Reith. La ora 22.01, ediția reluată a programului popular de operetă Comic a fost întreruptă cu o difuzare live. Sir John Reith a introdus „Alteța Sa Regală, Prințul Edward”, fostul monarh renunțând acum la titlul de rege, apoi s-a retras pentru a-i permite lui Edward să ocupe locul în fața microfonului.
Discursul de rămas bun
Când s-a așezat, sunetul produs de lovirea accidentală a piciorului său de masă a fost preluat de microfon, pe care unele rapoarte de ziare l-au interpretat greșit drept directorul general al BBC trântind ușa în semn de dezgust în timp ce ieșea. Apoi, Edward a început discursul său de rămas bun. „Nu am dorit niciodată să ascund ceva. Însă, până acum nu a fost posibil din punct de vedere constituțional pentru mine să vorbesc,” a spus el. A continuat să-și declare loialitatea față de fratele său, care îl succedase la tron. El a spus că, deși a renunțat la poziția sa, nu și-a uitat țara sau Imperiul.
Discursul a fost o reeditare a celui pe care îl scrisese pentru a-și prezenta cazul publicului cu doar câteva zile înainte. Winston Churchill a fost chemat să retușeze discursul. Multe dintre frazele din discursul original au supraviețuit în noua versiune – inclusiv raționamentul care a determinat acțiunile lui Edward.
„Am considerat imposibil să port povara grea a responsabilității și să îndeplinesc atribuțiile de rege, așa cum aș dori să fac, fără ajutorul și sprijinul femeii pe care o iubesc,” a spus el. A subliniat că decizia a fost doar a lui și că „cealaltă persoană cea mai implicată a încercat până la final să mă convingă să urmez o altă cale”, scrie BBC.