O călătorie cu taxiul, cel mult 3,5 lei/km

Consilierii generali vor stabili, astăzi, atât preţul maxim, cât şi numărul de autorizaţii: 10.000 sau 8.500.

Tariful maxim al unei călătorii cu taxiul în Capitală ar putea fi stabilit la 3,5 lei/km. Un proiect de hotărâre al municipalităţii, care va fi suspus dezbaterii în şedinţa de consiliu de azi, propune modificarea preţului maxim actual de la 8 lei la 3,5.

Tot azi, consilierii generali vor decide dacă numărul maxim de autorizaţii pentru taximetre va fi redus de la 10.000 la 8.500, în baza studiului realizat de comisiile de specialitate. Până în prezent, municipalitatea a acordat 9.500 de autorizaţii, dar, în total, cu autovehiculele pirat şi cele înscrise în Ilfov, în Capitală circulă peste 11.000 de taxiuri.

În trei ani se ajunge la o normalitate

Dacă proiectul de hotărâre trece de consiliu, noul tarif va fi pus în practică de mâine. Pe timp de noapte, acesta nu va putea fi mai mare cu 50% faţă de cel perceput pe timp de zi. Proiectul de hotărâre aprobă şi modelul „ecusonului“ taxi, stilul şi dimensiunile înscrisurilor interioare şi exterioare privind tarifele.

În ceea ce priveşte scăderea numărului de autorizaţii, măsura va fi aplicată după formula: 4 taximetre la mia de locuitori. Şeful Direcţiei Generale Infrastructură şi Servicii Publice, Gheorghe Udrişte, a explicat că trecerea de la 9.500 de autorizaţii actuale la 8.500 se va face treptat. „Nu există un termen, în doi - trei ani. Astfel, autorizaţiile retrase sau reţinute se vor anula şi nu se vor atribui până ce vom atinge acea cifră“, a spus directorul.

E plină piaţa de piraţi

Deşi proiectul de hotărâre urmă reşte scădere numărului taxiurilor de pe străzile Capitalei şi o creştere a calităţii acestui serviciu, şeful Camerei Taxi, Ion Bivolaru, e de părere că municipalitatea ar trebui să se implice mai mult în verificarea taxiurilor.

„Dacă primăria nu se apucă de controale, proiectul e făcut ca să se afle în treabă. În prezent există peste 3.000 de taxi pirat, iar adunate cu cele care intră ilegal din Ilfov şi cele autorizate, în furnicarul din Bucureşti circulă peste 11.000 de maşini“, a spus Bivolaru, care a apreciat că limitarea preţului maxim la 3,5 lei călătoria/km este de bun augur. „Au scăpat hăţurile din mână când au decis să lase 80 de mii, sau 8 lei cum e acum. Din nou spun că ar trebui făcute mai multe controale“, a încheiat acesta.