Un român pasionat de speologie este autorul unei descoperiri care ar putea face înconjurul lumii. Bărbatul a dat peste un meteorit gigant, vechi de 60 de milioane de ani, într-o peşteră din Caraş-Severin.
Asteroidul are câteva mii de tone şi a căzut în perioada în care Pământul era acoperit în mare parte de ape. În acel moment, o explozie puternică, urmată de un tsunami devastator, a dus la dispariţia multor specii de plante şi animale, printre care şi dinozaurii.
Cercetătorii bănuiesc că în urmă cu 60-65 de milioane de ani, un asteroid gigant a lovit Terra, moment în care s-a fragmentat în mai multe bucăţi. Unele dintre ele au fost găsite în Golful Mexic, în desertul Sahara, Mongolia şi China. Existaiu însă şi bănuieli care s-ar afla şi pe teritoriul Europei, iar acum a apărut şi primul indiciu.
Marius Paniti a descoperit bucata din meteorit în Peştera de sub Cârşa, care se întinde pe 1.300 de metri şi este dezvoltată pe două nivele. La un moment dat, a intrat într-o galerie, unde a dat peste un perete imens cu o textură neobişnuită. Românul, inginer chimist în Timişoara şi pasionat de speologie, şi-a dat seama că este vorba de un meteorit, cu o duritate care se apropie de cea a diamnatului.
"În 15 iunie 2012, am ajuns cu colegii (speologi, n.n.) de la Prusik şi cu învăţăceii în tura de iniţiere în Cheile Caraşului. A doua zi am pornit să vizităm Peşterea de sub Cârşa. Eu am început să mă strecor prin găuri de şoarce şi, încet, încet, am ajuns în Wonder Land. O mulţime de formaţiuni negre, roşietice, portocalii mi-au apărut în gurul din care am băut apă: erau altceva decât roca-mamă calcaroasă, erau foarte dure şi aveau aspect de pietre semipreţioase. Apoi, minune! Au apărut marile formaţiuni: topituri, zone de reacţie cu roca mamă, calcar fiert. Am recunoscut la aceste roci fenomenul de autoglazurare şi am realizat că am descoperit: un meteorit gigant, care arata ca un şvaiţer!", relatează Marius povestea descoperirii sale.