O altfel de lecţie despre cum să refuzi drogurile

O altfel de lecţie despre cum să refuzi drogurile

Liceenii din două sectoare ale Capitalei învaţă de la doctori şi psihoterapeuţi, dar şi de la vedete cum să se ferească de tentaţiile dăunătoare precum ţigările, băutura şi drogurile.

"Odată, mi-a zis o fată că nu are de ce să iasă cu mine în oraş, că nici nu beau, nici nu fumez. I-am spus OK, mergi singură. Eu vreau să fiu sănătos", spune, teatral, Kamara de la Alb şi Negru. Elevii de clasa a XII-a, de la Liceul "Mircea Eliade", din Capitală, parcă încep să prindă viaţă, încep să se foiască şi parcă înţeleg despre ce vorbeşte.

"Eram deja în România în 2007, când am mers cu nişte prieteni - în fine, mi-au arătat că nu prea sunt prieteni până la urmă... Fetiţe, distracţie mare, muzică. Şi vine unul la mine şi îmi spune: «Vrei şi tu o biluţă?». Eu zic: «Ce înseamnă?». «Păi, să te simţi bine!», «Dar eu mă simt bine, pe bune!» Şi apoi i-am văzut cum au început să desfacă pe masă tot felul de pliculeţe. Şi stăteam aşa într-un colţ şi nu mă gândeam decât că o să intre mascaţii pe uşă şi or să mă salte şi pe mine, chiar dacă n-am făcut nimic", mai povesteşte cântăreţul, pe "limba" elevilor.

Şi cum tinerii se sfiesc să pună întrebări, îi ia el la întrebări. "Ia spune tu, da, da, tu. Dacă ai vrea să fii într-o gaşcă şi îţi spun că poţi să fii doar dacă fumezi cu ei, ce faci? «Îmi caut alţi prieteni.» Şi dacă îţi place o fată şi îţi spune că, dacă vrei să fii cu ea, trebuie să fumaţi împreună, ce faci? «Îmi caut altă fată»", încearcă să ţină pasul unul dintre băieţii din clasă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu te laşi de droguri cu vorba bună De altfel, discuţiile par să se închege uşor, uşor. Nimeni nu garantează însă că, după ce au ieşit din sala de clasă, nu-şi aprind o ţigară, stând la pândă să nu apară vreun profesor. Sau mai rău, că nu trag la barul din colţ sau la chioşcul cu etnobotanice. Oricum, echipa de la Grupul Medical Romgermed care implementează programul "Tânăr şi responsabil" se străduieşte să răs pundă, pentru început, tuturor întrebărilor elevilor din mai multe licee din sectoarele 4 şi 6.

Alături de cadrele medicale care vor organiza dezbateri, în licee vor veni şi vedete, precum CRBL, Phelipe şi DJ Rynno. "Într-un dialog deschis cu medicii, sub forma unor seminarii, tinerii vor afla informaţii extrem de utile, statistici şi argumente, urmând să primească răspunsuri la cele mai stringente dintre nelămuririle pe care le au", au explicat organizatorii.

Un subiect delicat pe care îl abordează psihoterapeutul Iulia Florea este consumul de droguri. "Eu aş încerca să vorbesc cu el, chiar dacă nu m-ar asculta şi ar spune că nu fac decât să reiau discuţiile pe care le are şi acasă. Dar, poate măcar aşa, de gura noastră, s-ar lăsa", spune cu naivitate una dintre fete.

Psihoterapeutul îi aminteşte că "nu scapi de dependenţă doar cu vorba bună". Pentru aceşti copii, lecţiile s-au terminat. Adevăratul examen îl dau nu atunci când ridică două degete ca să dea un răspuns, ci când li se întinde o ţigară ori sunt îndemnaţi să ia "o biluţă".

"Nu scapi de dependenţă doar cu vorba bună. De aceea, când aveţi o problemă, apelaţi la un doctor.", IULIA FLOREA, psihoterapeut

PREVENŢIE INEXISTENTĂ

"Spune nu drogurilor" nu funcţionează

Campania serioasă de prevenire demarată acum în liceele bucureştene survine perioadei în care autorităţile înţelegeau să combată consumul de droguri doar prin concerte în cadrul cărora, între două refrene, li se spunea tinerilor că nu e bine să tragi dintr-o ţigară de marijuana. Acestea nu au avut însă niciun efect.

O spun statisticile din ultima vreme care arată că rata infracţiunilor legate de consumul de droguri, comise în apropierea şcolilor, a crescut de la 1,2% în 2008 la 1,8% în 2009. Dacă mai punem la socoteală că la fiecare colţ de stradă există câte un "magazin de vise", de unde tinerii îşi pot achiziţiona droguri "tari", dar legale, imaginea este completă.

În acelaşi timp, activitatea de prevenire a consumului de substanţe halucinogene este aproape inexistentă.

În cadrul disciplinei opţionale "Educaţie pentru sănătate" există un capitol în care profesorii de biologie le povestesc copiilor despre riscuri. Şi la dirigenţie ar trebui să existe lecţii în cadrul cărora să li se explice elevilor ce li se întâmplă în cazul în care devin consumatori de narcotice. Nu se ştie însă în ce măsură se ţin astfel de ore.

În Capitală, psihoterapeutul Eugen Hriscu a mers cu o echipă de specialişti prin şcoli pentru a le vorbi copiilor despre riscurile consumului de droguri. "Elevii nu au informaţii reale despre consum sau despre efectul drogurilor. Nu mai poţi să vii să le trânteşti mesajul «drogurile omoară », că nu mai sunt atât de creduli. Ei vor să ştie despre riscuri, despre efecte, ce droguri sunt mai periculoase. Cer informaţii normale, asemeni unui consumator obişnuit care vrea să ştie dacă un anumit pro dus din galantar este pentru el", a explicat Eugen Hriscu.

Şi la Iaşi s-au organizat, sporadic, întâlniri cu elevii pentru a le răspunde întrebărilor curioase despre consumul de narcotice. "Am făcut întâlniri «face to face» şi am răspuns la întrebări, le-am explicat care sunt consecinţele clinice, ce li se poate întâmpla", a specificat şi Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic de Urgenţă "Sfântul Ioan", din Iaşi.

O campanie care să cuprindă toată ţara şi ale cărei efecte să fie resimţite pe termen lung nu s-a derulat însă vreodată în România.