Marian Mina, fost profesor de sport, promovat la șefia Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) București, s-a însurat săptămâna trecută şi a avut o nuntă de vis, cu peste 450 de invitaţi, printre care politicieni şi interlopi.
În 2009, Marian Mina, un fost profesor de sport conducea Agenția de Control și Încasare (ACI) Giurgiu. Acum acesta este la șefia Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) București din subordinea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) fosta Autoritatea Națională a Drumurilor (AND).
Marian Mina s-a însurat săptâmâna trecută, iar nunta cu peste 450 de invitați a fost de o opulență ieșită din comun pentru un funcționar de stat. Declarație de avere din 2015 a acestuia cuprinde doar un apartament în Giurgiu și un venit anual încasat de 23.000 de euro echivalentul onorariului pentru Adrian Copilul Minune de la nunta lui Marian Mina, scrie jurnalistul Stelian Negrea, pe voxpublica.
Mai mult, în declarația de avere a lui Mina din 2013 apar doar veniturile oficiale ale acestuia de la ACI Giurgiu de 23.000 de lei și nimic altceva: fără case, fără mașini, fără bijuterii sau conturi bancare etc, toată declarația de avere din acest an fiind complet necompletată cu excepția veniturilor de la stat de puțin peste 5.000 Euro pe an. Abia în declarațiile de avere de anul trecut și din acest an mai apare un apartament de 118 metri pătrați în Giurgiu, un credit de 8000 de Euro și un venit anual de 102.000 lei (aproximativ 23.000 Euro).
Numele profesorului de sport Marian Mina a devenit celebru ca urmare a scandalului din mai 2009 când se afla la șefia AICI Giurgiu unde toți angajații de pe o tură, care încasau taxa de pod, au fost arestați pentru fapte de corupție: mai exact au fost prinși cu sume importante de bani asupra lor fiind bănuiți că încasau ilegal în propriu buzunar jumătate din taxa de pod pe care o luau de la cei care traversau Dunarea înspre și dinspre Bulgaria pe podul de la Giurgiu. Atunci, Mina le-a luat apărarea angajaţilor:
“Acei angajaţi nu au fost găsiţi cu bani asupra lor. Acele sume sunt conform documentelor înregistrate”
Marian Mina chiar s-a asigurat că cei opt arestați vor avea parte de o apărare bună și le-a angajat inclusiv avocat, iar surse din CNADNR susțineau că valoarea totală a mitei doar la punctul de încasare a taxei de pod se ridica anual la 2 milioane de euro. Cei care nu plăteau erau ameninţaţi cu mutarea sau cu desfacerea contractului de muncă. În ceea ce priveşte nunta, Mina susține că are facturi pentru toate cheltuielile de la acest eveniment care au fost acoperite din veniturile sale și ale soției sale.
“Nunta mea a fost un eveniment privat care nu are legătură cu viața mea profesională. Toate costurile nunții mele au fost făcute din veniturile mele și ale soții (n.r. soției) mele, și bineînțeles că am facturi la absolut orice”.
Acesta susține că poate pune la dispoziție organelor statului respectivele documente dar și că nici unul dintre invitații la nunta sa nu îl pune în vreo situație de conflict de interese.
Stelian Negrea mai scrie că nașul lui Mina a fost senatorul PSD Niculae “Ficățel” Bădălău, trimis în judecată pentru fapte de corupție. DNA susţine că acessta este implicat într-un dosar de evaziune fiscală de peste 50 milioane de euro în care ar fi cerut drept mită, printre altele, pentru intervențiile sale pe lângă autoritățile statului – ANAF, APIA, Prefectura Giurgiu – pulpe și ficăței de pui.
Bădălău a mai fost cercetat de ANI pentru spălare de bani și fals în declarații, iar în 1988 a fost condamnat pentru furt, fiind grațiat de Nicolae Ceaușescu.
La nunta anului în Giurgiu au participat Narcis Neaga , directorul general al Companiei Naționale de Drumuri și Autostrăzi din România (CNADNR) și secretara nu soția domniei sale, Marius Dunca, Ionuț Mașala, directorul adjunct al CNADNR, președintele Autorității Naționale de Protecție a Consumatorilor (ANPC) și un prieten bun al nuntașului, Ioan Alexandru Andrei, directorul general al Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), Nicolae Barbu, primar PSD de Giurgiu, Viorel Teodorescu, deputat UNPR de Giurgiu, Lucian Iliescu – senator UNPR de Giurgiu; (fost primar, fost secretar de stat la transporturi), Marin Anton – deputat UNPR de Giurgiu; (fost PNL, fost PDL, fost PMP), Florin Niculae, deputat PNL de Giurgiu, Nina Crisu , prefect PSD de Giurgiu, Nelu Simion, președinte al organizatiei judetene PNL Giurgiu, Laurentiu Tintea, subprefect UNPR de Giurgiu, Razvan Cuc, director general Zona Libera Giurgiu, Marian Gogoasa, sef Politia Transporturi Giurgiu, Radu Covaci, sef ISU Giurgiu, Laurentiu Ionescu, directorul Agentiei de Plati si Inspectie Sociala Giurgiu, Alexandru Dogaru, seful Politiei Giurgiu, Gogu Motan, director Cancelaria Prefecturii Giurgiu, Aurelia Dobre, liderul consilierilor judeteni PSD, Catalin Corbea, primar comuna Prundu, jud. Giurgiu, Marian Patuleanu, primar comuna Singureni, jud. Giurgiu, Marian Mototolea, primar comuna Valea Dragului, jud. Giurgiu, Alexandru Vladu, viceprimar UNPR de Giurgiu, conform jurnalistului.
Surse politice locale din Giurgiu susțin că Marian Mina se pregătește pentru a candida la funcția de șef al Consiliului Județean Giurgiu având sprijinul nașului său.