O nouă ediție a podcastului „Evenimentul istoric” a fost difuzată vineri, 25 octombrie, pe canalul de YouTube „Hai România”. De această dată, istoricul Alex Mihai Stoenescu a vorbit despre viața mareșalului Ion Antonescu. A oferit detalii despre copilăria sa, despre studiile sale, dar și despre unele dintre funcțiile importante pe care le-a ocupat.
După cum a evidențiat istoricul, cariera militară a lui Ion Antonescu a cuprins numeroase mutări dintr-un regiment în altul. Acesta a trecut prin zeci de unități militare, însă motivul nu se cunoaște cu siguranță.
Raportul din dosarul militar personal
Alex Mihai Stoenescu a precizat că în dosarul militar personal al lui Ion Antonescu se regăsește un raport în care se menționează că a demonstrat că a fost un om de nădejde. Se mai adaugă și că a lucrat cu stăruință și pricepere în timpul operațiunilor militare din Bulgaria.
Istoricul a mai precizat și că mareșalul a fost acoperit de decorații după războiul Balcanic.
„Cea mai importantă a fost decorația Virtutea Militară de Aur, pe care nu au primit-o decât șapte ofițeri și care a fost dată de regele Carol I. A fost decorat și după 1914”, a mai spus el.
Numirea într-o funcție capitală
La data de 1 aprilie 1915, Ion Antonescu a fost numit într-o funcție capitală, după cum a mai explicat Alex Mihai Stoenescu. Acesta a mai precizat că militarul a făcut un salt extraordinar.
„Pentru că el a făcut foarte multe ierarhii. A ajuns la comanda Biroului Operații în Statul Major al Corpului patru Armată. Cum se poate explica această numire importantă? Și anume că, încă din Academia Militară, i s-au descoperit calități excepționale de planificator, de lucru pe hartă, cum spun militarii. Era un foarte bun planificator al operațiilor pe care le urmau generalii și unitățile. Cu o singură excepție. Generalul Averescu spunea despre hărțile pe care le făcea Antonescu că sunt niște fantezii, aiureli. Spunea despre situația frontului și situația strategică faptul că este cu totul alta și că o face el, la armata lui. Cei de la Direcția Operații, Prezan și Antonescu, băteau câmpii. Spunea că fac niște desene și că nu au nicio legătură cu realitatea frontului. Acesta era Averescu, alții, însă, îl respectau și spuneau că a planificat excepțional acțiunile militare”, sunt informațiile pe care le-a oferit Alex Mihai Stoenescu în cadrul podcastului „Evenimentul istoric”.
Primele erori ale lui Antonescu
Ion Antonescu avea dușmani în armată, tot ofițeri, a mai precizat Alex Mihai Stoenescu, care spuneau despre el că a început să facă primele erori profesionale. A amintit, ulterior, despre întâmplările de la Rățești.
„Ce se întâmplase? Toate planurile, hărțile cu planurile trimise spre front au căzut în mâinile dușmanului, au fost capturate. Lucrările făcute de Antonescu au fost cunoscute de armata germană prin episodul de la Rățești. Au pierdut un ofițer și au căzut în mâna germană. Se scria că era o eroare care aparține comandamentului. Adică a conducerii militare din care făcea parte și Antonescu și cei care au planificat. Desigur, nu a fost vina lui că toate planurile întocmite de el au căzut în mâna inamică”, a mai precizat Alex Mihai Stoenescu.
Ediția integrală a podcastului „Evenimentul istoric” de vineri, 25 octombrie, poate fi vizionată aici.