Cabinetul Orban continuă seria numirilor controversate. Iulian Offenberg este noua vedetă a guvernării de dreapta care se pregătește să ocupe un post important.
După ce în ianuarie, îl numea secretar de stat la Ministerul Economiei pe controversatul om de afaceri Cornel Cătălin Bulf, despre care presa scria că a fost implicat în ”scandalul internaţional "Petrol contra şpagă" în anii 2000”, acum pregătește instalarea unui alt sinecurist la una din instituțiile cheie a statului.
Este vorba de readucerea lui Iulian Offenberg în fruntea Autorității Competente pentru Reglementarea Operațiunilor Offshore la Marea Neagră (ACROPO), condusă acum de Constantin Gheorghe. Iulian Offenberg a mai fost la conducerea Autorității în 2017, ca vicepreședinte și apoi ca președinte, instituția fiind celebră pentru rotirea sinecuriștilor loiali intereselor de partid, fie el PSD sau PNL.
Din surse apropiate Cabinetului Orban, Iulian Offenberg , proaspăt demisionar de la Agenția Națională a Resurselor Minerale (ANRM, subordonată Ministeruui Economiei), este la un pas să ajungă să gestioneze mult așteptata exploatare a celor 200 de miliarde de metri cubi de gaze din Marea Neagră. Actualul vicepreședinte, Vasile Gușatu, fost chestor de poliție și membru ALDE, este nevoit să se retragă din motive de sănătate, spun sursele.
Gușatu a fost adus la ACROPO de premierul PSD-ist, Mihai Tudose, cel care în 2017 îl numea președintele al Autorității pe Iulian Offenberg , fost inginer electrician la exploatarea minieră Lonea în cadrul Regiei Autonome a Huilei Petrosani. De altfel, la momentul respectiv, în decurs de trei luni, Offenberg a beneficiat de trei decizii ale premierului Tudose prin care a fost numit în diferite funcții – din președinte al ANRM, a fost făcut vicepreședinte ACROPO, culminând cu funcția de președinte al Autorității. Deși avea pe hârtie mandat de 5 ani, nu a rezistat mult, fiind schimbat pe 15 martie 2018 cu Iulian Cliseru, soţul Speranţei Cliseru, mâna dreaptă a primarului Capitalei, Gabriela Firea. După nici o lună, în mai 2018, și Cliseru avea să fie revocat și în funcție revenea Constantin Gheorghe pe care îl înlocuise Offenberg.
Iulian Offenberg a fost mereu în vizorul presei hunedorene care a scris pe larg de apropierile lui politice - consilier al fostului senator de Hunedoara, Haralambie Vochițoiu (fost PSD, fost PPDD, fost UNPR), iar în 2015, consilier al ministrului de atunci al Energiei, Andrei Gerea. În 2014, și soția lui Offenberg intra în jocul politic, devenind vicepreședinte al UNPR Petroșani, după cum relata Gazeta de Dimineață.
Tot presa hunedoreană a documentat de-a lungul vremii dezastrul de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH). Directorii care s-au succedat, alături de reprezentanții statului și de specialiștii din minister au contribuit major la îngroparea economică a CEH. Iulian Bebe Offenberg, cum mai este cunoscut, a făcut și el parte din Consiliul de Administrație al CEH până la momentul în care compania a intrat în insolvență.
ACROPO se ocupă de reglementarea, autorizarea și inspecția activităților de exploatare de gaze și petrol și înființarea acestei autorități a fost o cerință a Bruxelles-ului, care, din 2013, a instituit cadrul legal pentru astfel de instituții de resort, în țările membre, drept consecință a dezastrului de mediu din Golful Mexic. Autoritatea se află în subordinea Secretariatului General al Guvernului, condus de Ionel Dancă, omul deîncredere al lui premierului Orban. Interesant este că Ionel Dancă se știe cu Iulian Offenberg din perioada în care ambii se aflau în CA-ul Cuprumin.