UPDATE. Primarul Mihai Chirica, inculpat în dosarul în care a fost reținut un patron de presă din Iași. Acuzațiile DIICOT

Mihai Chirica, primar Iași. Sursa foto: EvZ

Patru persoane au fost reţinute de Procurorii DIICOT, nume grele din administrație și presă locală, în urma descinderilor de la Primăria Iaşi, într-un caz de înşelăciune. Sunt implicaţi avocaţi, notari şi funcţionari publici.

În a cest dosar, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, dar și city-managerul orașului, Gabriel Harabagiu, au fost puși sub acuzare după ce au fost audiați la DIICOT în cursul zilei de luni.

Surse judiciare au precizat pentru Europa Liberă că Mihai Chirica are calitatea de inculpat în acest dosar, fiind acuzat de omisiunea sesizării, infracțiuni pentru care Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau amendă.

Ancheta DIICOT

Patru persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT, nume grele din administrație și presă locală, în urma descinderilor de la Primăria Iaşi, într-un caz de înşelăciune în care sunt implicaţi avocaţi, notari şi funcţionari publici.

Luni dimineata, anchetatorii au descins in peste 20 de locatii din Iasi, la persoane cunoscute din administratia ieseana si nu numai - Gabriel Harabagiu, actualul city manager al municipiului, notarul Iulia Paduraru, avocatul Irina Iacob, dar si la domiciliul lui Claudiu Asimionesei, patron al publicatiei „Buna Ziua Iasi".

Potrivit unor surse judiciare, au fost reţinuţi, pentru 24 de ore, un notar, un funcţionar public, Alexandru Mustiaţă - fostul arhitect şef din Primăria Iaşi şi Claudiu Asimionesei - patronul publicaţiei „BZI".

Fostul viceprimar al Iașului cercetat sub control judiciar

Alte şapte persoane sunt cercetate sub control judiciar, printre care doi notari, un avocat şi un fost viceprimar din municipiul Iaşi.

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi au efectuat, luni, 24 de percheziţii domiciliare în Iaşi şi Bucureşti, într-un dosar de înşelăciune cu un teren ce aparţine Primăriei Iaşi, în care sunt implicaţi avocaţi, notari şi funcţionari publici.

Descinderile au vizat destructurarea unei grupări specializate în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, instigare la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, abuz în serviciu şi omisiunea sesizării.

În cauză s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2016, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat în vederea obţinerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul Primăriei Iaşi, pe care au construit un bloc de locuinţe, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei.

Potrivit unor surse judiciare, este vorba de un teren aflat în zona centrală a municipiului Iaşi, care ar fi fost cedat de administraţia locală familiei Asimionesei, cu obligaţia construirii unei clădiri - pensiune şi sediu de birouri. Familia Asimionesei, care deţine publicaţia „Bună Ziua Iaşi", ar fi construit însă pe acel teren un bloc de locuinţe.